Oksim grubu içeren Schiff bazı ligandının sentezi, karakterizasyonu ve bazı geçiş metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and characterization of Schiff base ligand containing the oxime group and some of its transition metal complexes
  1. Tez No: 259298
  2. Yazar: ALİ ÇAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, geçiş metal kompleksleri, Schiff base, transition metal complexes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, p-aminoasetofenonoksim bileşiği literatürde belirtildiği şekilde sentezlenmiştir. Bu bileşiğin 3,5-diklorsalisilaldehit ile reaksiyonundan 3,5-diklorsalisiliden-p-iminoasetofenon oksim (LH) ligandı hazırlandı. Bu Schiff bazı ligandı ile Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak Co(L)2, Ni(L)2, Cu(L)2 ve Zn(L)2 kompleksleri elde edildi. Schiff bazı ve komplekslerinin yapıları, elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, manyetik süsseptibilite ve termogravimetrik analiz ile aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve fenolik oksijeninden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve yine bütün komplekslerde M:L oranının 1:2 olduğu görüldü. Co+2, Ni+2 ve Zn+2 komplekslerinin tetrahedral ve Cu+2 kompleksinin ise dört koordinasyonlu yapıya sahip olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, p-aminoacetophenoneoxime has been described previously. The ligand of 3,5 dichlorosalicyliden-p-iminoacetophenone oxime (LH) was prepared by the reaction of 3,5 dichlorosalicylaldehyde with this compound containing oxime. The complexes were prepared by the reaction of this Schiff base ligand with Co+2, Ni+2, Cu+2 and Zn+2 acetate. Schiff base obtained have been characterized by their elemental analyses, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, magnetic susceptibility and thermogravimetric analyses (TGA). Schiff base was found to be bidentate ligand involving the imino nitrogen and phenolic oxygen atoms in the complexes. Metal to ligand ratio were found to be 1:2 for all of the complexes. Co+2, Ni+2 and Zn+2 complexes have been found tetrahedral geometry and Cu+2 complex has been found four coordinated geometry.