Erzurum-Tortum bölgesinde fidan dikim zamanının tüplü ve çıplak köklü sarıçam fidanlarının dikim başarısı üzerine etkisinin araştırılması
Effects of planting time on survival and early growth of containerized and bareroot scots pine seedlings in Tortum, Erzurum
  1. Tez No: 259501
  2. Yazar: VEDAT AYTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN TİLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağaçlandırma, dikim başarısı, fidan morfolojisi, kaplı fidan, Sarıçam, Afforestation, seedling performance, seedling morphology, containerizedseedlings, Scots pine
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Erzurum Orman Fidanlığında yetiştirilen Sarıçamın (Pinus sylvestris L.) bir ve iki yaşlı ve iki farklı kap tipinde (Enso 45-Köşeli ve Roket tip) yetiştirilen fidanları ile iki yaşlı çıplak köklü sarıçam fidanlarının iki farklı dikim zamanını (ilkbahar ve sonbahar) takiben Erzurum-Tortum Çiftlik Köyü erozyon kontrolü ve uygulama sahasında 1 yılık dikim performanslarını (yaşama yüzdesi, çap ve boy) ortaya koymaktır. Beş farklı fidan tipine ait fidanların morfolojik özellikleri dikimden önce belirlenmiş ve fidan dikimini takiben 1. yıl sonun da fidan yaşama yüzdesi, çap, boy, çap artımı ve boy artım değerleri belirlenmiştir. Fidan morfolojik değerleri fidan tipine göre değişmekte olup en yüksek morfolojik değerler 2+0 roket kap tipinde elde edilirken en düşük fidan morfolojik değerleri 1+0 roket fidan tipinde tespit edilmiştir. Dikimi takiben 1. yıl sonunda; yaşama yüzdesi, fidan çap ve boy değerlerinin fidan dikim zamanı ve fidan tipine göre değiştiği belirlenmiştir. Fidan yaşama yüzdesi 2+0 roket ve 2+0 köşeli kap tiplerinde en yüksek elde edilirken, beş farklı fidan tipinin ortalaması esas alındığından fidan yaşama yüzdesi ve fidan boyu ilkbahar dikimlerinde daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonbahar dikimlerinde fidan boyu ve çapı en yüksek 2+0 roket ve 2+0 köşeli kap tiplerinde elde edilirken ilkbahar dikimlerinde 2+0 roket kap tipinde elde edilmiştir. En düşük değerler ise 1+0 roket kap tipinde elde edilmiştir. Çalışma sonucuna göre yarı-kurak verimsiz alanlarda erozyon kontrolü amaçlı tesis edilen sarıçam ağaçlandırma alanlarında 2+0 roket tip kaplı fidanların ilkbaharda dikimi tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of planting times (spring and summer) and 5 seedling types on seedling performance (survival, height, diameter, diameter increment and height increment) were investigated in Tortum, Erzurum-Turkey. Seedling morphological characters (height, diameter, shoot dry weight, root dry weight) were determined before planting, and it was found that they were affected by seedling types. Seedling type and planting time affected seedling performance in this semiarid site, Tortum, Erzurum. Seedling survival and seedling height were the highest in spring planting. Seedling height and seedling root collar diameter were the highest in 2+0 containerized seedlings. It might be concluded that in semiarid areas 2+0 containerized seedlings might be planted in spring compared to autumn planting.