Vakum tüplü güneş kollektörlerinin teorik ve deneysel incelenmesi
Theoretical and experimental investigation of evacuated tube solar collector
  1. Tez No: 259610
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN EZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ŞENCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, vakum boru, enerji verimi, Solar energy, vacuum tubes, energy efficiency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde mevcut fosil yakıt rezervlerindeki azalma ve bu yakıtların oluşturduğu çevre kirliliği gibi problemler enerji ihtiyacının karşılanması için alternatif kaynakların kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Uygulama alanı olarak yüksek potansiyele sahip olan güneş enerjisi; en umut verici, en bol, çevre kirliliği oluşturmayan kaynaktır. Ülkemiz önemli güneş enerjisi potansiyeline sahip bir bölgededir ve güneş enerjisi en çok evsel sıcak su üretiminde kullanılmaktadır.Bu çalışmada, farklı açılarda çalışacak vakum tüplü güneş kollektörlerinden oluşan sistem kurulmuştur. Isparta ili şartlarında farklı açılarda çalışan kollektörlerin performans deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar teorik model ile karşılaştırılmıştır.Yapılan deneyde, 15º, 30º, 45º ve 60º eğim açısına sahip dört adet güneş kollektörü dizayn edilmiştir. Günün her saatinde ortam sıcaklığı, depo sıcaklıkları, güneş radyasyonu, su giriş ve çıkış sıcaklıkları ölçülmüştür.Deney sonunda yapılan değerlendirmelere göre, 45º açıya sahip vakum borulu güneş kollektöründe en yüksek verime ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to supply energy requirements, today, using alternative sources became necessary because of the problems such as decreasing of available fossil fuel sources and environmental pollution. The solar energy, which has wide range of application potential is the most hopeful and unlimited energy without environmental pollution. Our country is located in a big solar energy potential region and solar energy is mostly used for domestic hot water production.In this study, experimental system with vacuum tube solar collector operating in the different tilt angle was constructed. Performance experiments and analysis of vacuum tube solar collectors operating in the different tilt angle for Isparta was carried out.In the experiments, four vacuum tube solar collectors with 15 º, 30 º, 45 º and 60 º tilt angle were used. The ambient temperature, tank temperature, solar radiation, water inlet and outlet temperatures for August were measured. As result of theoretical and experimental studies, it has been observed that vacuum tube solar collector with 45 º tilt angle for Isparta has the highest efficiency.