Dinar (Afyonkarahisar) Organize Sanayi bölgesi mühendislik jeolojisi incelemesi
Engineering geological investigation of Dinar Organized Industry arena (Afyonkarahisar)
- Tez No: 259773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinar, mühendislik haritası, kireçtaşı, Dinar, engineering map, clay limestone
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışma alanı Dinar ? Denizli karayolu 15. Km si güneyinde yaklaşık olarak 380 hektarlık bir alanı kapsar. Çalışma alanı ve yakın çevresinde temelde Oligosen yaşlı Hayrettin Formasyonu Dazkırı Üyesi yer alır. Onu Miyosen yaşlı Kızılören Formasyonu uyumsuz olarak örter. Kızılören Formasyonunun üzerinde ise uyumlu-geçişli olarak Pliyosen yaşlı Akarca Formasyonu yer alır.Çalışmanın amacı bu bölgeye kurulması düşünülen Dinar Organize Sanayi alanının mühendislik jeolojisi incelemesidir. Bu amaçla çalışma alanının mühendislik jeolojisi haritası ve kesitleri hazırlanmıştır. Ayrıca 10 adet 10 metre derinliğinde karotlu sondaj açılmıştır ve sondaj logları hazırlanmıştır. Temel zemini oluşturan karbonatlı kiltaşları ve kireçtaşlarında laboratuarda tek eksenli basma dayanımı deneyleri yapılmıştır. Tek eksenli basma dayanımı deneyleri doğal, kuru ve suya doygun olarak gruplandırılmış numuneler üzerinde yapılmıştır.Bu deneyler sonucunda karbonatlı kiltaşlarının suya doygunluğu arttıkça dayanımı azalmakta, buna bağlı olarak izin verilebilir taşıma gücü değerleri % 50 oranında düşmektedir. Karbonatlı kiltaşları içerisindeki karbonat oranı yükseldiğinde ise izin verilebilir taşıma gücü değerlerinin yaklaşık 50 kat arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study area covers about 380 hectare field located in the south of the 15th Km of Dinar-Denizli highway. Dazkiri member of Oligocene old Hayrettin Formation is located in and around the study area. It was cover unsuitably by Miocene old Kiziloren Formation. Pliocene old Akarca Formation is placed above the Kiziloren Formation.The objective of this study is to investigate engineering geology of the Organized Industrial Zone of Dinar. For this purpose engineering geology map and sections were prepared. In addition, 10 10 m-deep drills were opened and drill logs were prepared. Uniaxial comprossion test of the clay limestone constituting the basic ground were conducted in the laboratory. Üniaxial comprossion test was conducted on the samples grouped as natural water containing, water saturated and high carbonate rate.According to calculations made as a results of these experiments allovable was decreased by 50% as water saturation of clay limestones was increased. On the other hand, as the carbonate rate of the clay limestone was increased, allovable value was increased by 50 fold.