Beyaz çürükçül mantarlardan lakkaz üretiminin araştırılması ve indüksiyonu
Research and induction of laccase from white rot fungus
- Tez No: 259801
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ARISAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Beyaz çürükçül mantarlar, lakkaz, indüksiyon, White Rot Fungus, laccase, induction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Beyaz çürükçül mantarlar ağaçlardaki selüloz, hemiselüloz ve lignin gibi büyük molekülleri besin kaynağı olarak kullanarak indirgerler. Beyaz çürükçüller ağacı degrade eden ve ilerde zehirli kimyasalları biyodegrade edebilecek tek organizmadır. Salgıladıkları ligninaz, peroksidaz ve lakkaz gibi enzimlerle çevre kirliliğine yol açan kimyasalları gidermede kullanılırlar.Lakkaz (E.C.1.10.3.2. p-difenol oksidaz), fenolik substratların büyük miktarlarının oksidasyonunu katalizleyen multimerik ve monomerik bakır içeren oksido-redüktaz sınıfına ait enzimdir. Orto-, para-, difenol, hidroksil ve amin grupları içeren aromatik bileşikler lakkazlar tarafından okside edilirler .Lakkazlar bir çok uygulama alanına sahip olmakla beraber genellikle dekolorizasyon ve detoksifikasyon özelliklerinden dolayı şarap endüstrisinde fenolik bileşiklerin uzaklaştırılması, çamaşır tozu ve deterjan endüstrisinde boyar maddelerin transferi işlemlerinde kullanılır. Kağıt endüstrisi ve enzimatik dönüşümlerde de, lakkazlar uygulama alanı bulmuştur.Çalışmada Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünden toplanan, mangan peroksidaz ve lakkaz enzimlerini sekonder metabolit olarak üreten beyaz çürükçül funguslardan lakkaz enziminin araştırılması ve üretilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
White rot fungus degrading large molecules on wood like lignin, cellulose or hemicellulose using as food source. White rot fungus have an unique ability, that degrading wood and biodegrading poisonous chemicals. They are secreting enzymes such as ligninase, peroxidase and laccase which are used to remove chemicals which cause environmental pollution.Laccases are catalyzing oxidation of big amounts phenolic substrats. Laccases are belonging to oxido-reductase enzyme groups which have monomeric and multimeric copper structure.Aromatic compounds which have orto-, para-, diphenol, hidroxil and amine groups are oxidized by laccases.Laccases have a lot of application area on industry. Laccases are in use on wine industry because of decolorization and detoxification properties and on detergent, pulp, and textile industry treatment of phenolic compounds and dye stuff.In this study, fungus which are secreting laccase or mangan peroxidase as seconder metabolite, are collected from Yıldız Technical University Davutpaşa Campus. In this experiments we are targeting production laccase enzyme from this fungus in optimal conditions.