Savunma yapılarının incelenmesi ve Pazar Kız Kalesi restorasyon önerisi
The examination of defensive structures and restoration project of Pazar Kiz Castle
  1. Tez No: 259855
  2. Yazar: ALİ USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rize, Pazar Kız Kalesi, Savunma Yapıları, Restitüsyon, Restorasyon, Rize, Pazar Kız Castle, Defensive Structures, Restitution, Restoration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Günümüzde, tarihi yapılar yeteri kadar korunmadığı için giderek yok olmaktadırlar. Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına dair çıkarılan yasalara rağmen bu eserler ekonomik zorluklar nedeniyle gerekli bütçeler ayrılmadığından kaybolmaya yüz tutmuşlardır. Ülkemizdeki kültürel mirasın en önemli öğelerinden olan savunma yapılarıbu dejenerasyondan en fazla etkilenen yapıların başında gelmektedir. Bu çalışma; Rize ili, Pazar ilçesinde bulunan Pazar Kız Kalesi'nin uygun bir işlevle restore edilmesi, yapının verimli bir şekilde kullanılmasının sağlanması, bu bölgedeki diğer yapılara örnek teşkil edebilmesi ve içinde yaşadığımız tarihi dokuyu sadece koruma altına almak yerine sürdürülebilir bir koruma sağlaması amacını taşımaktadır.Çalışma, Genel Bilgiler, Yapılan Çalışmalar, Bulgular ve İrdeleme, Sonuçlar ve Öneriler olmak üzere dört başlıkta toplanmıştır. Genel Bilgiler bölümünde, savunma kavramından yola çıkılarak savunma yapıları teorik ve mimari alanda incelenmiş, konuyla ilgili dünyadan ve Türkiye'den örneklere yer verilmiştir. Yapılan Çalışmalar bölümünde, yapının rölöve çizimleri ve bu çizimler üzerinde değişim ve bozulma incelenmiş, restitüsyon ve retitüsyonda kaynak kullanımı renkli anlatımlarla ifade edilmiştir. Bulgular ve İrdeleme bölümünde, yapıya yüklenecek olan işlev belirlenmiş, bu işlev bağlamında gereken müdahale kararları saptanmış ve restorasyon projesi oluşturulmuştur. Sonuç ve Öneriler bölümünde ise, yapılan bu çalışma sonucu ulaşılan veriler değerlendirilmiş ve gelecekte bu konu ile ilgili çalışma yapacak olan araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
At the present day, historical structures are vanishing day by day as they are not protected enough. Despite the laid down rules in order to protect cultural and natural assets, these works are face to face with vanishing as required budget is not supplied due to economical handicaps. The defensive structures which are among the most important elements of the cultural heritage of our country head the list of the buildings that are affected most from this degeneration. This study intends to restorate Pazar Kız Kalesi with the most suitable role which is located at Pazar borough of Rize province, achive a fruitful utilization of the building, provide a model for the other structures around this region and ensure a sustainable protection rather than only protecting a historical structure in which we live.The study has four titles as General Information, Specifications of the Work Done, Findings Examination, Results and Suggestions. Under the section of General Information, defensive structures are examined by means of theory and architecture by starting with the concept of defence, examples related to the topic are given from the world and Turkey. Under the section of Specifications of the Work Done, building survey drawings, the change and the corruption are examined, restitution and resource utilization of the restitution are depicted as colourful drawings. Under the section of Findings and Examination, the function of the building is determined, in terms of this function necessary interference decisions are made and the restoration project is formed. Then, under the section of Results and Suggestions, the data that is reached as a result of this study is evaluated and some suggestions are made for the prospective researchers who are going to study in the same field.