Akdeniz, Karadeniz ve Paris memorandumlarında tutuklanan Türk bayraklı gemilerin incelenmesi
Analysis of Turkish flagged ships detained at Paris, Mediterranean, and Blacksea memorandums
  1. Tez No: 259880
  2. Yazar: MEHMET BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Liman Devleti Denetimi, Bayrak Devleti Denetimi, Paris Memorandumu, Akdeniz Memorandumu, Karadeniz Memorandumu, Port State Control, Flag State Implementations, PSC, FSC, Paris MoU, Mediterranean MoU, Black Sea MoU
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde, ekonomik ve çevreci oluşundan dolayı deniz ticaretine olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Temel amacı ticaret ve para kazanmak üzerine kurulu olan ticari denizcilik, geminin ve personelin güvenliğini zaman zaman arka plana atabilmektedir.Denizde can ve mal güvenliğini, deniz kirliliğini, personel standartlarını önemsemeyen veya buna uygun politika üretemeyen ülkelerin bayrağını taşıyan gemilerin denizlerde serbestçe dolaşmasını engellemek ve standart altı gemilere yaptırımlar getirmek amacıyla IMO'nun teşvikiyle, bölgesel anlaşmalar, Memorandumlar kurulmuştur. Kurulan Memorandumlara üye ülkeler, limanlarına gelen, yabancı ülkelere ait gemilere Liman Devleti Denetimi uygularken, kendi bayrağını taşıyan gemilere ise Bayrak Devleti Denetimi uygulamaları yapmaktadır.Yapılan denetimlerle gemilerin uluslararası anlaşmalara uygun olup olmadıkları denetlenmekte ve uygun olmayanlara geminin seferden alıkonulması neticesini doğuran tutuklanma yaptırımı da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır.Bu çalışmada, Türk Bayraklı gemilerin, Paris, Akdeniz ve Karadeniz Memorandumlarında gerçekleşen Liman Devleti Denetimi sonucundaki tutuklanmalarının sebepleri araştırılmıştır.Öncelikle 2005-2008 yıllarında tutuklanan Türk Bayraklı gemilerin tüm eksiklikleri tespit edilmiş ve tespit edilen eksiklikler 19 başlık altında incelenmiştir. Her üç Memorandumun denetimlerinde, hangi konularda yoğun olarak denetim yaptıkları tespit edilmiştir. Türk bayraklı gemilerin yangın emniyeti ve önlemleri, can kurtarma araçları ile MARPOL konularında zayıf olduğu ve tutuklanmaların bu konularda yoğun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Analysis of Turkish Flagged Ships Detained at Paris, Mediterranean, and Blacksea MemorandumsIn today?s world, the interest on sea trade is gradually increasing due to its being economical/inexpensive and nature friendly. In merchant shipping, which actually is based on purpose of trading and earning money, the ships? and the staffs? security might occasionally be subordinated.Memorandums aiming to retain the ships flying flags of the countries which do not pay attention to safety of life at sea, personnel standards or are not able to produce according policies, to sail freely and bring in enforcements to sub-standard ships, has been founded with regional agreements and IMO?s instigation.Member States/Countries of the Memorandum founded applies Flag State Control (FSC) to the ships carrying their flags while applying Port State Control (PSC) to ships belonging to foreign countries/states, those visiting their ports.The foundation controls whether the ships are in line with international conventions and applies several enforcements including that causing penalty of detaining the ships from sailing/voyage applicable to those which are not appropriate.In this study, detaining of Turkish flagged ships took place at Paris, Mediterranean and Black Sea Memorandums as a result of Port State Control , as been investigated.First of all, all deficiencies of those Turkish flagged ships were detained has been detected and those deficiencies has been analyzed under 19 topics. What issues were more intensely inspected by each 3 Memorandums, has been defined. The Turkish flagged ships? weaknesses in fire safety, life saving equipments and in MARPOL practices have been identified and detainment under these matters noticed.