İnternet ve GSM teknolojileri kullanılarak tek sabit referans istasyonlu RTK GPS tekniğinin açık alanlarda uygulanabilirliğinin inelenmesi
Investigation of open areas applicability of RTK GPS technical with single base referans station using internet and GSM technologies
  1. Tez No: 259969
  2. Yazar: M. NURULLAH BAHŞİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. GÜRSEL HOŞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Uydular ile Konum Belirleme, Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK), Tek Sabit Referans Sistemi, Position Determination by Satellites, Real Time Kinematic, Single Base Reference System
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada GPS 'in konum belirleme tekniklerinden biri olan RTK yöntemi ile elde edilen konumun (yani koordinatların) güvenilir olup olmadığı sorusuna cevap aranmaktadır. Bu amaçla RTK yöntemlerinden biri olan ve bir örneğinin de Kütahya Tavşanlı ilçesinde kurulmuş olan tek sabit referans istasyonu baz alınarak yapılan RTK GPS ölçülerinin güvenilirliği sorgulanmaktadır.Çalışmaya ölçü güzergâhı oluşturularak başlanmıştır. Güzergahı oluşturan baz 35 km uzunluğundadır. Bu güzergah üzerinde 8 nokta tesis edilmiş ve bu noktalarda biri gidiş biri dönüş olmak üzere üç gün boyunca RTK GPS datası toplanmıştır. Ayrıca RTK GPS yöntemiyle koordinatları belirlenen bu noktaların her birinde 1.5 saatlik Statik ölçüm yapılmıştır. Aynı noktaların Statik ve RTK GPS yöntemleriyle elde edilen koordinatları arasındaki farklar belirlenmiştir.Tüm bu araştırma, karşılaştırma, analizler ve değerlendirme sonucunda elde edilen verilerin ; Kadastro, haritacılık, belediye ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının CBS / KBS çalışmalarında esas olan, konumun (yani koordinatların), güvenilir yöntemlerle hızlı,ekonomik, doğru, ünik ve üniform olarak belirlenmesine yönelik tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek duyarlılıkta olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the GPS positioning technique in one of the position obtained by the RTK method (ie coordinates) to the question of whether the answers are reliable. For this purpose, one of the RTK method and Single base reference station which was established in the town of Kutahya Tavsanlı based on the reliability of RTK GPS measurements are queries.Measurements were started to work by creating routes. The length of the route is 35 kilometers. This route has been established over 8 points and points for three days to one going into one of RTK GPS data were collected. In addition, RTK GPS coordinates determined with the method of static measurements were made for 1.5 hours each of these points. Static and RTK GPS method of the same point with the difference between the coordinates obtained were determined.All this research, comparison, analysis and evaluation of the data obtained as a result of ; Geodesic, Cadastral survey, cartography, municipalities and public institutions of all GIS / KBS is based on studies , position that coordinates, fast, economical, accurate, unique and uniform as to meet all the requirements for determine the sensitivity was concluded with reliable methods.