Bazı doğal maddelerin (gidya, zeolit ve leonardit) marulda (Lactuca sativa L. var longifolia) verim ve büyüme üzerine etkisi
Effect of some substances (gyttja, zeolite and leonardite) on yield and growth in lettuce (Lactuca sativa L. var. longifolia)
  1. Tez No: 259987
  2. Yazar: BİRSEN ÇİVİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Marul, Gidya, Leonardit, Zeolit, Verim, Büyüme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, Gidya, Leonardit ve Zeolit'in, 4 lt hacimli plastik torbalar içerisine yerleştirilen bahçe toprağının % 0, % 5, % 15 ve % 25'i olacak şekilde kullanılan dozlarının; marulda verim ve büyüme üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Denemede en fazla kök boyu Leonardit15 uygulamasında; kök yaş ağırlığı Leonardit25'de; kök çapı Leonardit25'de; baş çapı Leonardit25'de; baş boyu Leonardit25'de; yaprak sayısı Leonardit25'de; baş ağırlığı Leonardit25'de; pazarlanabilir baş ağırlığı Leonardit25'de; pazarlama randımanı kontrol'de bulunmuştur.Aaştırma sonucunda, kullanılan tüm maddelerin büyüme parametreleri ve verim komponentlerini arttırdığı; Leonardit'in diğerlerine göre daha fazla büyüme ve verim artışına neden olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine effects of Gyttja, Zeolite and Leonadite placed in 4 liter-plastic pots to be %0, %5, %15 and % 25 of garden soil on the yield and growth of lettuce.According to the results of study, maximum root length, root fresh weight, root diameter, head diameter, head length, leaf number, head weight and marketable head weight was obtained with Leonadite 25 application. On the other hand, maximum marketing efficiency was obtained from the control treatment.Research has revealed that all substances used in the study affected positively growth parameters and yield components but Leonardite resulted in more growth and yield compared to the other treatments.Key words : Lettuce, Gyttja, Zeolite, Leonardite, Growth, Yield