Bitkisel kökenli bazı uçucu yağların büyük balmumu güvesi (Galleria mellonella L. ) larvalarına karşı insektisit etkisi
Insecticidal effects of volatile oils from some plants on larvae of the greater waks moth (Galleria mellonella L.)
  1. Tez No: 260005
  2. Yazar: ÜMMÜ FEYZA SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAHADIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, Menta piperite L, Eucalyptus globolus L, Sideritis persoliata L, Origanum syriacum L, Laurus nobilis L, Büyük Balmumu Güvesi (Galleria mellonella L.), Larva, Volatile oils, Menta piperite, Eucalyptus globolus, Sideritis persoliata, Origanum syriacum, Laurus nobilis, the greater wax moth (Galleria mellonella L.)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışma 2008-2009 yılları arasında yürütülmüş olup, nane (Menta piperite L.), ökaliptus (Eucalyptus globolus L.), adaçayı (Sideritis persoliata L.), kekik (Origanum syriacum L. ) ve defne (Laurus nobilis L.) bitkisinden elde edilen uçucu yağların büyük balmumu güvesi (Galleria mellonella L.) larvalarına karşı insektisit etkileri incelenmiştir.Büyük balmumu güvesi larvaları laboratuar koşullarında yapay besinle çoğaltılmış sonra gelişme dönemlerine bağlı olarak (I., II. ve III. grup) ayrılmış ve nihai olarak çeşitli dozlarda (50, 100, 150, 200 ?l) uçucu yağlarla petek birlikte ilaçlanmıştır.Nane yağıyla ilaçlamanın 7. gününde 200 ?l dozda I. grup larvaların % 42,5; II. grup % 41,0 ve III. grup larvalarında yine % 41,0; aynı dozda kullanılan ökaliptus yağının etkisiyle 9. günde larva sayısının % 44,7 (I. grup); % 40,2 (II. grup) ve % 32,0 (III. grup) azaldığı saptanmıştır. Adaçayı, kekik ve defne yağı ise büyük balmumu güvesi larvalarına pek etkisi olmamıştır. Adaçayı ile ilaçlamanın 5. gününde 200 ?l dozda I. grup larvalar arasında ölüm oranı % 38; kekik yağının etkisiyle aynı grup larvaların sayısı 9. günde % 19,2 ve defne yağıyla ilaçlanan kavanozlarda 9. günde % 14,7 oranında azalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2008-2009 volative oils were extracted from mint (Menta piperite L.), eucalyptus (Eucalyptus globolus L.), garden sage (Sideritis persoliata L.), thyme (Origanum syriacum L.) and daphne (Laurus nobilis L.) and their insecticidal effects were analyzed on the greater wax moth (Galleria mellonella L.) larvae.Following to grouping of larvae by their sizes (I., II. ve III. group),volatile oils were spreayed on honeycombs and larvae at various doses.Based on our results, increasing rate of death was observed depending on the dose of volatile oil used. More effective insecticides were determined as mint and eucalyptus oils. Application of 200 ?l of mint oil killed 42.5% of I. group, 41% of II. group and 41% of III. group larvae at day 7 compared to the control group. In addition, application of the same amount of eucalyptus oils killed 44.7% of I. group, 40.2% of II. group and 32% of III. group larvae.