Kozan Baraj Gölü ve çevresi yaban hayatı koruma sahası üzerine incelemeler
Investigations on Kozan Dam Lake wildlife protection area
  1. Tez No: 260004
  2. Yazar: UĞUR KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Zooloji, Forestry and Forest Engineering, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kozan Barajı, Yaban Hayatı, Kuşlar, Memeliler, Kozan Baraj Gölü ve Çevresi Yaban Hayatı Koruma Sahası, Kozan Dam, wild life, birds, Mammals, Kozan Dam Lake Wild Life Protection Area
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma da 2004-2010 yılları arasında Adana'nın Kozan ilçesine 8 km uzaklıktaki Kozan Baraj Gölü ve Çevresi Yaban Hayatı Koruma Sahası Üzerine incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda bu sahanın 1997 yılında özellikle kınalı keklik, turaç, su kuşlarını ve bunların yaşam alanlarını korumak amacı ile Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edildiği, ancak 09.11.2005 tarihinde araştırma alanının koruma statüsü özelliğini yitirmiş olduğu gerekçesi ile iptal edildiği anlaşılmıştır.Yapılan bu araştırmada; Yaban Hayatı Koruma Sahası sınırları içerisinde 33 familyaya ait 87 kuş türü ve ayrıca 10 familyaya ait 15 adet memeli yaban hayvan türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Araştırma yöresinin genel karakteristik yapısı ve yaban hayvanları, özellikle kuş türleri hakkında bilgiler toplanmıştır. Anadolu çaprazı sınırlarında kalan bu sahanın, memeli yaban hayvanları ve özellikle de yerli ve göçmen kuş türleri açısından önemli bir yere sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Kozan Baraj Gölü ve Çevresi Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın her ne kadar 2005 yılında özelliğini yitirmiş olduğu gerekçesiyle koruma statüsünden çıkarılmış ise de, yaban hayatının sürekli zarar gördüğü bugünlerde daha büyük bir öneme ve özelliğe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu alanın bir an önce yeniden planlanması ve tekrar koruma altına alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Kozan Dam Lake Wild Life Protection Area which is 8 km away from Kozan have been investigated in terms of wildlife between 2004 and 2010. The study area was declared as ?Kozan Dam lake wild life protection area? in 1997 due to the protection of Alectoris graeca, wetlands? birds and their habitats. But, the protection status of the study area was lifted on the 09.11.2005 because of loosing protection area status.In this research, We located 87 birds species from 33 families and also 15 mammal species from 10 families in the area during our observations carried out in 2004-2010. The information on the general characteristics and wild life of the study area, especially on birds have been collected. It is determined that this area which is at the cross border of Anatolia has a great importance for the mammalians, the native and immigrant birds in particular. In conclusion, even though protection status of the study area was lifted on 2005, the lake of Kozan Dam and surrounding Wild Life Protection Area have a great importance and characteristic for the wild life especially in these days. We have proposed that this area should be replaned and protected again as soon as possible.