Üç farklı sıcaklığın Acanthoscelides obtectus say 1931 (Bruchidae:Coleoptera) erginlerinin yağ ve yağ asidi miktarına etkisi
The effect of three different temperatures on the lipid and fatty acid amount in Acanthoscelides obtectus say 1931 (Bruchidae:Coleoptera) for adults
- Tez No: 260065
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜLEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acanthoscelides, Acanthoscelides obtectus, sıcaklık, toplam yağ, yağ asitleri, Acanthoscelides, Acanthoscelides obtectus, temperature, total lipid, fatty acids
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Üç farklı sıcaklıkta A. obtectus Say, 1931 (Coleoptera: Bruchidae) erginlerinde toplam yağ, toplam yağ asidi ile yağ asitlerinin çeşit ve miktarlarının yaşa ve eşeye bağlı olarak değişimi incelendi. Denemeler 15, 20 ve 30±2ºC ve % 65±5 nisbi nem içeren laboratuar şartlarında yapıldı. Denemeler sırasında herhangi bir fotoperyot rejimi uygulanmadı. Erginlerin sahip oldukları yağ asitlerinin çeşit ve miktarları gaz kromatografisi ile tayin edildi.Çalışılan tüm sıcaklıklarda toplam yağ miktarı her iki eşeyde yaş ve sıcaklık artışına paralel olarak azaldı. Toplam yağ asidi miktarları genel olarak sıcaklık artışına paralel olarak artmıştır. Buna karşılık toplam yağ asidi miktarları yaş artışına bağlı olarak önce artmış sonra azalmıştır. A. obtectus erginlerinde kaprilik asit, kaprik asit, laurik asit, miristik asit, palmitik asit, palmitoleik asit, stearik asit, oleik asit, linolelaidik asit, linoleik asit, linolenik+cis-11-eikosenoik asit, cis-11,14-eikosadienoik asit, cis-13,16-dokosadienoik asit ve cis-5,8,11,14,17-eikosapentaenoik asit olmak üzere 15 yağ asidi tespit edildi. Bunlardan oleik ve palmitik asit dominant yağ asitleri olarak belirlendi. Üç farklı sıcaklıkta genel olarak tespit edilen yağ asitlerinin çeşitleri sabit kalırken, yağ asitlerinin miktarının sıcaklığa, eşeye, yaşa ve yağ asidi çeşidine bağlı olarak değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
At three different temperatures the total lipids, total fatty acids and fatty acid types and amounts were investigated at differrent age groups in both sexes of A. obtectus Say, 1931 (Coleoptera: Bruchidae) adults. The study was carried out under laboratory conditions at 15, 20 and 30±2oC and 65±5 % relative humidity. No specific photoperiodic regimen was used throughout the study. The types and amount of fatty acids in adults were determined by gas chromotography.The amount of total lipids decreased in both sexes when age and temperature increased. However, amount of total fatty acids generally increased with temperature, but it firstly increased and then decreased with age. Fifteen different fatty acids were determined in A. obtectus adults. They were capryrlic acid, capric acid, lauric acid, myristic acid, palmitic acid, palmitoleic acid, stearic acid, oleic acid, linolelaidic acid, linoleic acid, linolenic+cis-11-eicosenoic acid, cis-11,14-eicosadienoic acid, cis-13,16-docosadienoic acid ve cis-5,8,11,14,17-eicosapentaenoic acid. Two of them oleic and palmitic acids were found to be dominant. The types of fatty acid present were the same at the three different temperatures but their amounts changed depending on temperature, sex, age and the fatty acid type.