İlköğretim ikinci kademe 7. sınıf öğrencilerinin bilimin doğası ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi
The determination of the second stage 7th grade primary school students? knowledge level related to nature of science
  1. Tez No: 260066
  2. Yazar: MÜGE TURGUT USTAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF OMCA ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilimin doğası, ilköğretim ikinci kademe öğrencileri, fen eğitimi, post pozitivist yaklaşım, pozitivist yaklaşım, pragmatist yaklaşım
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin bilimin doğası konularındaki bilgidüzeylerinin ne olduğunu, cinsiyetlerine göre farklılık gösterip göstermediğini ve ?Fosil Avı?etkinliğiyle öğrencilerin bilimin doğası hakkındaki bilgi düzeylerini irdelemektedir.Çalışmanın örneklemini 2009-2010 eğitim öğretim yılında Sinop il merkezindeki üç farklıilköğretim okulundaki toplam 83 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerinbilimin doğası ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla hazırlanan ölçek, Lederman veKo'nun (2004) ?Bilimin Doğası Ölçeği?nden esinlenerek araştırmacı ve iki uzman kişitarafından hazırlanmıştır. Öğrencilerin verdikleri cevaplar nitel araştırma veri analizi yöntemiile değerlendirilmiştir. Öğrencilere ait cevaplar birbirleriyle karşılaştırılarak verilerden çıkankavramlara göre kodlar belirlenmiştir. Bu kavramlar post pozitivist yaklaşım, pozitivist vepragmatist yaklaşım olmak üzere cevaplara göre üst kategorilere ayrılarak gruplandırılmıştır.Öğrencilerin yaklaşık %68'inin post pozitivist anlayışa sahip olduğu saptanmıştır.Araştırmaya katılan öğrencileri büyük çoğunluğunun verdiği cevaplara göre bilimindeğişebileceği, hayal gücü ve yaratıcılığa dayandığı temeli ortaya çıkmıştır. Araştırmada bazıöğrencilerin fosilin ve bilimin tanımını yaparken kavram yanılgılarına sahip olduklarınıgörülmüştür. Çalışmada ?Fosil Avı? etkinliği sonucunda öğrencilerin yaklaşık olarak%80'ninin fosil denildiğinde ilk akıllarına gelen canlının dinozor olduğu görülmüştür.Öğrencilerin bilimin doğası ile ilgili anlayışlarında eksiklikler olduğu tespit edilmiştir.Çalışma sonucunda öğrencilerin farklı okullarda olmaları ve cinsiyetleri bakımındandüşüncelerinde önemli farklılıklar olmadığı görülmüştür. İlköğretim seviyesindeki öğrencilerifen eğitimi programlarına, bilimin doğasını anlayabilecekleri etkinlikler konularaköğrencilerin bilimin doğasını daha iyi anlamalarının sağlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study shows whether the second stage seventh grade primary school studentshave different idea or not about the nature of science according to their genders, also itexamines the knowledge level of the students related to nature of science with ?Fossil Hunt?.The sample of this study is formed with 83 students in three schools which have differentsocial-economic level in Sinop in 2009-2010 education year. The scale which is prepared toindicate that students in this research whose ideas are related to nature of science is preparedby inspiring the Lederman and Ko?s (2004) ?Nature of Science Scale? by a researcher andtwo experts. The answers of the students are evaluated by the qualitative resaech data analysismethod. Then the students? answers are compared with one another and the codes are definedaccording to concepts are grouped according to the results. These are post positivist approach,positivist approach and pragmatist approach. It is concluded that nearly 68 percent of studentshave post positivist approach. The majority of the students surveyed their answer mightchange according to science, imagination and creavity has emerged based on the foundation.Some students in the study of fossils and the definition of science have misconceptions thatthey are doing. In the ?Fosil Hunt? study activity, approximately 80 percent of students thinkthe dinasours comes to their mind firstly . Student?s understanding about the nature of scienceas missing have been identified. As a result of the study , there are no important diffirencies intheir mind according to studying in different schools and different genders. It is suggested thatelementary-level students can understand better by replacing activities that they canunderstand the nature of science in the science education programme.