Gebelikteki sağlık davranışlarının bölgesel olarak karşılaştırılması
Regionally comparing the health behaviors during the pregnancy
- Tez No: 260142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN SOĞUKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği (GSUÖ), Sağlık Uygulamaları, Gebelik, Coğrafi Bölge
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada amaç; Kelly Lindgreen tarafından gebelik sonuçlarını etkileyen sağlık davranışlarını henüz gebelik süresince değerlendirmek amacıyla geliştirilerek, yayınlanan ve ülkemizde geçerlik ve güvenirliliği ?Er? tarafından yapılmış olan Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği'nin (Health Practice Questionnaire-II-HPQ-II), farklı bölgelerdeki gebelere uygulanması ile Gebelerdeki Sağlık Davranışlarının belirlenmesi ve iki coğrafik bölgeden elde edilen sonuçların karşılaştırılmasıdır.Bu çalışma Mart 2008-Haziran 2008 tarihleri arasında İzmir ilinde Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde, Malatya ilinde de Beydağı Devlet Hastanesi ve İnönü Üniversitesi Turgut Özel Tıp Merkezine başvuran, araştırmanın ayırıcı kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden her hastaneden 50 olmak üzere toplam 200 gebe ile yapılmıştır.Çalışmada ?Gebe Tanılama Formu? kullanarak gebelerin tanıtıcı özellikleri, ?Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği? kullanılarak gebelerin sağlık uygulamaları ile ilgili sonuçlara ulaşılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir.Araştırma gebelerin tanıtıcı özelliklerine göre, gebelerin mevcut gebeliğe ilişkin bulgularına göre, gebelerin gebelik öncesi olumlu sağlık davranışlarına göre, GSUÖ `nden elde edilen toplam karşılaştırmasına göre, GSUÖ toplam puanını etkileyebilecek bazı etmenlere göre değerlendirilmiştir.Araştırmada GSUÖ toplam puanı ile araştırmanın yapıldığı iller arasında istatistiksel olarak fark elde edilmemekle beraber, hastaneler bazında yapılan değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır.Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgular tartışılmış ve gerekli önerilerde bulunulmuştur. Gebelik döneminde DÖB hizmetlerinden birinci derecede sorumlu olan ebelere DÖB hizmetleri kapsamında gebeleri doğru sağlık uygulamalarına yönlendirme konusunda büyük görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is ; to evaluate the health behaviors yet during the pregnancy process that affects the pregnancy results, by developing the Health Practice Questionnaire-II-HPQ-II, published by Kelly Lindgreen, which was rendered valid and liable by ?Er?, its application in the different areas and determinastion of the Health Behaviors of the Pregnants as well as to compare the results obtained in two geographical zones.This study was realized with 200 pregnants, 50 from each below listed hospitals, who applied in the period March 2008-June 2008 to Ege University School of Medecine and Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Obstetrics and Gynaecology Hospital in the province of İzmir, and Beydağı State Hospital and İnönü University, Turgut Özal School of Medicine in the province of Malatya, who were found to comply with distinctive criteria of the research and accepted to take part in this study.The related results regarding identifying properties of the pregnants were reached by using the ?Pregnancy Diagnose Form?, and health applications of the pregnants by using Health Practice Questionnaire-II-HPQ-II. The data were obtained by face-to-face interview technique.The pregnancy was evaluated on the basis of identifying properties of the pregnants, findings related to the current pregnancy of the pregnants, positive health behaviors of the pregnants prior to pregnancy, total comparison obtained from HPQ-II, and some factors that may affect the total HPQ-II points.Although statistically no difference was obtained between the total HPQ-II point and provinces where the research was realized, statistically, a significant difference was found in the hospital based evaluations.The findings in the end of the research were discussed and necessary suggestions made. Consequently, midwives who have a primary degree responsibility in anenatal care services during the pregnancy period, are charged with a major duty in orienting the pregnants towards the right health practices in the scope of antenatal care.Keywords : Health Practice Questionnaire-II-HPQ-II, Health Practice, Pregnancy, Geographical Zone.