Şizofrenide antipsikotik ilaçlara yanıtın erken dönemde kestirilmesi.
Prediction of response to antipsychotic drugs in the early phase in schizophrenia.
- Tez No: 260444
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KAZIM YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, antipsikotikler, erken yanıt, sinyal algılama metodu, schizophrenia, antipsychotics, early response, signal detection method
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde kullanılan tedavi kılavuzları bir hastanın tedaviye yanıtsız olduğuna karar vermek için en az 3-6 hafta beklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Ancak, yakın zamanda yapılan çalışmalar antipsikotik ilaçlara yanıtın tedavinin ilk iki haftası içinde başladığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı 2 veya 4. haftalarda PANSS toplam puanında görülen azalmanın 6. haftadaki yanıtsızlığı tahmin etme değerini belirlemektir. Bu amaçla anabilim dalımızda ayaktan veya yatarak tedavi gören, 18-65 yaşları arasında, orta-ağır şiddette rahatsızlık belirtileri gösteren, çalışmaya katılma ölçütlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 27 şizofreni hastası 0, 2, 4 ve 6. haftalarda Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (Positive and Negative Syndrome Scale; PANSS) ve Klinik Global İzlenim-Şiddet (Clinical Global Impression-Severity; CGI-S) ölçeği ile değerlendirilmiştir. Tedavinin 6. haftasında yanıtsızlık için üç farklı ölçüm kullanılmıştır: `hafif iyileşmeme', `belirgin iyileşmeme' ve `düzelmeme'. Daha önce tanımlandığı üzere `hafif iyileşmeme' ve `belirgin iyileşmeme' sırasıyla PANSS toplam puanlarında %28 ve %53'ten az iyileşme olmasıdır. `Düzelmeme' için `Şizofrenide Düzelme Çalışma Grubu' tarafından geliştirilen ölçütler süre koşulu dışında benimsenmiştir. İkinci ve 4. haftalarda erken yanıtsızlık için en uygun kesme noktaları ROC ( Receiving operating characteristics) eğrilerinin elde edildiği sinyal algılama metodu ile saptanmıştır. Tedavi sonunda `hafif iyileşmeme', `belirgin iyileşmeme' ve `düzelmeme' yi yordayan kesme noktalarının toplam doğruluk, duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif tahmin değerleri hesaplanmıştır. Altıncı haftada `hafif iyileşmeme'yi kestiren eşik değerleri 2. haftada PANSS toplam puanında %15.3, 4. haftada %15.5'in altında azalma; `belirgin iyileşmeme'yi kestiren eşik değeri 4. haftada %44.3'ün altında azalma; `düzelmeme'yi kestiren eşik değeri ise 4. haftada %23.2'nin altında azalma olarak saptanmıştır. `Belirgin iyileşme' ve `düzelme' için 2. haftaya özgü kesme noktaları tanımlanmamıştır. Dördüncü hafta için hesaplanan kesme noktalarının ayırt ediciliği ise mükemmel bulunmuştur. Bu sonuçlar 2. haftadaki yanıtsızlığın, tedavi sonundaki yanıtsızlığı doğru şekilde kestirdiğine işaret eden önceki çalışmaların sonuçlarını desteklememektedir. Tedaviye yanıtın doğru şekilde en erken tedavinin kaçıncı haftasında kestirilebileceği sorusunun yanıtı şizofreni hastalarını daha iyi temsil eden geniş örneklemlerle yapılacak çalışmaların sonucunda verilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Currently, schizophrenia guidelines recommend waiting for 3 to 6 weeks before considering a patient as non-responder. However, recent studies indicate that the response to antipsychotic drugs starts within the first two weeks of treatment. The aim of this study is to determine the predictive validity of early improvement at 2 or 4 weeks for non-response at 6 weeks. For this purpose, 27 in- and out-patients with a diagnosis of schizophrenia between the ages of 18 to 65 years,who were moderately-to-severely ill and met the inclusion criteria and accepted participation to the the study were included. The patients were evaluated with the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and the Clinical Global Impression-Severity (CGI-S) scale at 0, 2, 4 and 6 weeks. Non-response at endpoint was defined in 3 different ways to reflect the variations in the level of response to medication: ?not minimally improved?, ?not much improved? and ?not remitted?. As previously described, ?not minimally improved? and ?not much improved? were defined as less than 28% and 53% improvement in the PANSS total score, respectively. ?Not remitted? was defined according to the criteria developed by ?The Remission in Schizophrenia Working Group? without the time criterion. Signal detection methods using receiving operating characteristics (ROC) curves were implemented to detect the optimal threshold of early non-response at 2 and 4 weeks. Total accuracy, sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of cut-off points were calculated for predicting ?not minimally improved?, ?not much improved? and ?not remitted? at endpoint. The early response threshold for predicting ?not minimally improved? was less than 15.3% reduction in PANSS total score at week 2 less than % 15.5 reduction at week 4. The early response threshold for predicting ?not much improved? was less than 44.3% reduction and for ?not remitted? was less than 23.2% reduction at week 4. Specific thresholds of ?much improvement? and ?remission? were not identified at week 2, whereas thresholds calculated for week 4 had good discriminative power. The findings of this study did not support the findings of earlier studies indicating that non-response at 2 weeks accurately predicts subsequent lack of response in patients with schizophrenia. Instead, the findings revealed that non-response could best be predicted at 4 weeks as in some other previous studies. The earliest time point for predicting response in schizophrenia patients will best be determined in subsequent studies with larger sample size.