Siyanotik kalp hastalıklı çocuklarda trombin tarafından aktive edilebilen fibrinoliz inhibitörü (TAFİ) düzeyi
Thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) in pediatric cyanotic heart disease
  1. Tez No: 260465
  2. Yazar: ŞEBNEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLARSU İRKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital siyanotik kalp hastalığı, trombin tarafından aktive edilebilen fibrinoliz inhibitörü, fibrinoliz, polistemi, Congenital cyanotic heart disease, thrombin activatable fibrinolysis inhibitor, fibrinolysis, polycythemia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Trombin tarafından aktive edilebilen fibrinoliz inhibitörü (TAFİ) karboksipeptidaz benzeri bir proenzimdir. Aktive TAFİ, fibrin yüzeyinden lizin artıklarını ortadan kaldırarak doku plazminojen aktivatörüne bağımlı fibrinolizi inhibe eder. Konjenital kalp hastalıklı çocuklarda, özellikle siyanotik kalp hastalığı olanlarda tromboz veya kanamaya eğilim şeklinde çeşitli koagülasyon bozuklukları görülmektedir. Daha önceki çalışmalarda bunların nedenine yönelik çok sayıda araştırma yapılmış ve farklı mekanizmaların rol oynadığı bildirilmiştir.Amaç: TAFİ'nin fibrinolizi durdurmadaki rolü nedeniyle siyanotik kalp hastalıklı çocuklarda hemostaza olan etkisinin araştırılmasıdır.Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Şubat 2005 - Haziran 2006 arasında Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Kardiyoloji Bölümü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Pediyatrik Kardiyoloji Bilim Dalına başvuran 58 siyanotik kalp hastalıklı çocuk (ortanca yaş 2 yıl, ortalama yaş 3,1±3,41, 0-16 yaş) ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran 51 sağlıklı çocuk (ortanca yaş 2 yıl, ortalama yaş 2,39±2,24, 0-12 yaş) alındı. Olguların tümünde TAFİ antijen düzeyi ELISA ile ölçüldü.Sonuç: Yaş ve cins açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Siyanotik kalp hastalıklı grupta kontrol grubuna göre hemoglobin, hematokrit ve eritrosit sayısı anlamlı olarak yüksek bulundu. TAFİ antijen düzeyi siyanotik kalp hastalıklı çocuklarda 6.54±1.24 ? g/mL, kontrol grubunda ise 6,03±1,54 ? g/mL idi. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,06). Siyanotik kalp hastalıklı gruptaki olguların 22'sinde (%37,9) eritrositoz vardı (hematokrit >%45). Siyanotik kalp hastalıklı grubu eritrositozun olup olmamasına göre iki gruba ayırdığımızda TAFİ antijen düzeyi eritrositozu olan grupta olmayan gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu, sırasıyla 6,03±1,31 ? g/mL (3,69-7,82) ve 6,86±1,09 ? g/mL (5,04-9,48) (p=0,031).Tartışma: Bu çalışmada, fibrinolitik sistemin yetersiz inhibisyonunun kanamaya eğilime olan katkısı TAFİ antijen düzeyi ölçümü ile araştırıldı. Ancak sadece polistemisi olan olgularda TAFİ antijen düzeyi düşük saptandı. Siyanotik konjenital kalp hastalıklı olguların polistemik olanlarının özellikle cerrahi girişimler sırasında ve sonrasında daha çok kanadığı bilinmektedir. Bu nedenle TAFİ düzeyindeki düşüklüğün bu hastalarda klinik olarak gözlenebilen kanamaya eğilimin bir nedeni olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: Thrombin activable fibrinolysis inhibitor (TAFI) is a proenzyme that is similar to the thrombin activable carboxypeptidase. The activated TAFI inhibits plasminogen activator dependent fibrinolysis through elimination of the lysine residues from the fibrin surface. Predisposition to divers coagulation disorders including thrombosis and bleeding occurs in children with congenital heart diseases, particularly cases with cyanotic congenital heart diseases. Many investigations have been done about the reasons of this circumstance, and different mechanisms have been reported that to play a role.Aim: Considering the role of TAFI in down-regulation of fibrinolysis, we have investigated whether TAFI contributes to impaired fibrinolysis in patients with cyanotic heart disease.Patients and Methods: Between February 2005 and June 2006, fifty-eight patients with CCHD followed by the Departments of Pediatric Cardiology at Dr. Behçet Uz Children Hospital and Dokuz Eylul University Hospital and 51 healthy children from Dokuz Eylul University Hospital were included in this study. The median age was 2 years, and the mean age was 3.1±3.41 (range 0-16 years) in the group of CCHD patients; median age was 2 years, and mean age was 2.39±2.24 (range 0-12 years) in the control group. TAFI antigen was determined using an ELISA kit.Results: There were no differences in age and sex between CCHD group and control group. Hemoglobin, hematocrit, red blood cell count was higher in the CCHD group. TAFI antigen level was found as 6.54±1.24 ?g/mL in the CCHD group, and 6.03±1.54 ?g/mL in the control group. A statistically significant difference was not found between TAFI antigen levels of two groups (p>0.05). Among the patients with CCHD 22 patients (37.9%) has erythrocytosis (hematocrit >45%), and when the CCHD group was divided according to the presence of erythrocytosis, TAFI antigen level was found to be lower than the group without erythrocytosis, 6.03±1.31 ?g/mL (range 3.69-7.82) and 6.86±1.09 ?g/mL, (range 5.04-9.48) respectively (p=0.031).Discussion: In this study we investigated the relationship of the TAFI antigen level and the contribution of the insufficient inhibition of the fibrinolytic system to the bleeding tendency. However we detected low TAFI antigen levels only in polycythemic cases. It is known that patients with congenital cyanotic heart diseases and polycytemia have more hemorrhage especially during and/or after surgical procedure. For this reason we thought that low levels of the TAFI may be one of the reasons of the tendency to bleeding in such cases.