İshalli hastalarda Enterotoksijenik Bacteroides fragilis prevalansı ve bft geni subtiplerinin belirlenmesi
Evaluation of the prevalence of enterotoxigenic Bacteroides fragilis and bft gene subtypes in patients with diarrhea
- Tez No: 260479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İshal, Bacteroides fragilis, enterotoksin, ETBF, bft geni, bft subtipleri, Diarrhea, Bacteroides fragilis, enterotoxin, ETBF, bft gene, bft subtypes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada amaç; bölgemizdeki ishalli hastalarda enterotoksijenik Bacteroides fragilis (ETBF) prevalansının saptanması, ve ishal ile bft geni subtipleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla, 14/04/2009-28/10/2009 tarihleri arasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarına gastroenterit ön tanısı ile gönderilen 200 ishalli dışkı örneği ile kontrol grubu olarak sağlıklı bireylerden alınan 200 dışkı örneğinde bft geni varlığı ve bft subtipleri araştırılmıştır. Direkt dışkı örneklerinde bft geni varlığının tespiti için ??nested''- polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) kullanılmıştır. ETBF saptanan izolatlarda PZR yöntemi ile bft subtip ayrımı yapılmıştır. Hastaların 29'unda (% 15) ve kontrollerin 27'sinde (% 14) bft geni tespit edilmiştir. ETBF toksin geni saptanan 29 ishalli dışkı örneğinin 24'ünde bft-1, beşinde bft-2 subtipi; 27 kontrol dışkı örneğinin 24'ünde bft-1, üçünde bft-2 subtipi tespit edilmiştir. Bu çalışmada bft-3 subtipi bulunmamıştır. İshalli hastaların % 9'unda ETBF tek patojen olarak bulunurken, % 6'sında başka bir etken ile birlikte saptanmıştır. ETBF pozitif olan hastalardaki başka bir etken ile koenfeksiyon oranı % 38 olarak belirlenmiştir. Rotavirüs antijeni saptanan 18 hastanın dokuzunda, Entamoeba histolytica saptanan beş hastanın ikisinde ETBF birlikteliği bulunmuştur. Sonuç olarak; ishalli hastalarda ve kontrol grubunda ETBF prevalansı açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Hasta ve kontroller her bir yaş grubu için karşılaştırıldığında ETBF oranları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Gruplar arasında bft subtipleri açısından anlamlı fark saptanmamış; bft-1 en sık görülen subtip olarak tespit edilmiştir. ETBF'nin Rotavirüs ile birlikteliği yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence of enterotoxigenic Bacteroides fragilis (ETBF) in the patients with diarrhea in our region and to assess the association between diarrhea and bft gene subtypes. The presence of ETBF and bft gene subtypes were investigated in 200 stool samples from patients with diarrhea, diagnosed as gastroenteritis, which were sent to Microbiology Laboratory at Zonguldak Karaelmas University, Training and Research Hospital and in 200 stool samples from healthy subjects between April 14, 2009 and October 28, 2009.“Nested”- polymerase chain reaction (PCR) was used to detect the presence of bft gene directly from stool samples. The bft gene subtypes were determined by PCR for the ETBF isolates. The presence of bft gene was detected in 29 (15 %) of patients and 27 (14 %) of control group. bft-1 and bft-2 were found in 24 and five stool samples from 29 diarrheic patients with ETBF, respectively. Among 27 control patients with ETBF, bft-1 and bft-2 was found in 24 and three samples, respectively. No bft-3 subtype was identified in our study. ETBF was found as a single pathogen in 9 % of the patients with diarrhea, while there was an accompanying pathogen in % 6 of the patients. The proportion of coinfection with another pathogen among ETBF positive patients was 38 %. Cooccurance with ETBF was present in nine of 18 patients with Rotavirus and two of five patients with Entamoeba histolytica. In conclusion; there was no statistically significant difference between the prevalence of ETBF in diarrheal patients and that of the control group. When the patients and controls were compared for each age group, no statistically significant difference in ETBF rates was found. There was no significant difference between groups with respect to bft subtypes; bft-1 was identified as the most common subtype. Coinfection of ETBF and Rotavirus was high.