Buşonlu hastalarda %6 hidrojen peroksit ve gliserin karışımının kullanımı ile yıkama gereksiniminin azaltılmasının saptanması
Determination of decreasing the necessity of ear-wash by using the mixture of 6% hydrogen peroxide and glycerine on the patients with earwax
  1. Tez No: 260508
  2. Yazar: ÖZLEM İLBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN MEVSİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Earwax, ear, therapy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada, buşonlu hastalarda % 6 hidrojen peroksit ve gliserin karışımı (birebir oranda) uygulanması ile yıkama gereksinimi olmadan buşon tedavisinin sağlanması ve gliserin damla ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırma; Sağlık Bakanlığı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine başvuran ve kulaklarında buşon tespit edilen hastalarda gerçekleştirilmiştir. Çalışma gliserin damla uygulanan 86 hasta ve % 6 hidrojen peroksit ve gliserin karışımı(birebir oranda) uygulanan 85 hasta olmak üzere toplam 171 hasta ile tamamlanmıştır. Her iki gruptaki hastalara damlalar bir hafta süre boyunca günde üç kez onar damla olarak uygulanmıştır. Hastalar bir hafta sonra kontrole çağrılmışlardır. Hastalara tedavi uygulamaları öncesi ve sonrasında anket uygulanmış ve buşon skorları ile yakınmaları kaydedilmiştir. Buşon skoru 0'a düşüp buşonu tamamen temizlenen hastalara herhangi bir tedavi uygulanmaz iken, buşonu devam eden hastaların kulakları uygulamanın yapıldığı Sağlık Bakanlığı İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği uygulamalarına göre su ile lavaj yapılmıştır.Veriler SPSS 13.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistik analiz olarak; tanımlayıcı analizler(yüzde, frekans, ortalama) Khi kare, bağımsız gruplarda t testi, bağımlı gruplarda t testi ve Mann Whitney U uygulanmıştır.Bulgular: % 6 hidrojen peroksit ve gliserin karışım uygulanan hastaların %19,11'inin buşonları tamamen temizlenmiştir. Gliserin damla uygulanan hastaların %6,91'inin buşonları tamamen temizlenmiştir. Aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=0,004). % 6 hidrojen peroksit ve gliserin karışım uygulanan hastaların toplam buşon skorlarındaki azalma %30,87 bulunurken, gliserin damla uygulanan hastaların toplam buşon skoru azalması %14,45 bulunmuştur. Aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=0,002).Sonuç: Buşonlu hastalarda % 6 hidrojen peroksit ve gliserin karışımının, hastaların buşonlarını tamamen temizlemede ve buşon skorlarını azaltmada etkili olduğu hastalarda kulak yıkama gereksinimini azalttığı belirlenmiştir.Anahtar kelimeler Buşon, kulak, tedavi
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to provide the treatment of earwax by applying (1:1, v.v) the mixture of 6% hydrogen peroxide and glycerine on the patients suffering from earwax and compare with glycerine without any need for washing.Methods:. This research was executed on the patients whose ears were infected by earwax and came to Otorhinolaryngology Polyclinics of İzmir Bozyaka Education and Research Hospital of Ministry of Health. Study was completed on 86 patients who had the glycerine drop treatment and 85 patients who had the treatment of the mixture of 6% hydrogen peroxide and glycerine (most efficacious) with the total number of 171 patients. Drops were applied as three times in a day, ten drops at a time along a week for the patients in both groups. Patients were called for an examination one week later. A questionnaire was applied to the patients before and after the treatment, and earwax scores together with their complaints were recorded. No more treatment was applied for the patients with 0 (zero) score, whereas irrigation with water was done on the patients who continued to suffer earwax according to the practices of Otorhinolaryngology Polyclinics of İzmir Bozyaka Education and Research Hospital.Data were assessed via SPSS 13.0 statistical programme. As the statistical analysis; descriptive analysis (percent, frequency, average), chi-square test, student?s t test on independent groups, student?s t test and Mann Whitney on dependent groups were used.Results: Earwax is completely removed from the 19.11% of the patients on which the treatment of the mixture of 6% hydrogen peroxide and glycerine (1:1, v:v) was applied. Earwax is completely removed from the 6.91% of the patients on which the glycerine treatment was applied. There were significant statistical differences (p=0,004). The total decrease in the earwax score of the patients with the treatment of the mixture of 6% hydrogen peroxide and glycerine (1:1, v:v) is 30,87% whereas the total decrease in this score is 14.45% for the patients with glycerine drop treatment. There were significant statistical differences (p=0,002).Conclusion: It is determined that the mixture of 6% hydrogen peroxide and glycerine is effective in the complete removal of earwax and decreasing the earwax scores together with declining the necessity of earwash on the patients.