Yarış ve spor amaçlı yetiştirilen atlarda sindirim sistemi helmintlerinin yaygınlığı
The distribution of gastrointestinal helminths in race and sport horses
- Tez No: 260528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yarış atları, sindirim sistemi, helmint, Adana, Mersin, race horses, gastrointestinal system, helminth, Adana, Mersin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Adana ve Mersin yöresinde yarış ve spor amaçlı yetiştirilen safkan atlarda sindirim sistemi helmintlerinin varlığı ve yayılışı araştırılmıştır. Bu amaçla Mart 2009 ? Şubat 2010 tarihleri arasında gidilen 22 safkan at çiftliğinden toplanan 419 atın dışkısı sedimentasyon ve flotasyon yöntemiyle incelenmiştir. Ayrıca kaşıntı şikâyeti olan atlarda selofan bant yöntemiyle Oxyuris equi araştırılmıştır. Bu odakların biri hariç (Adana Hipodromu), diğerleri atların serbestçe dolaşacakları bir mera alanına sahipti.Yapılan muayeneler sonucunda yarış ve sportif amaçlı yetiştirilen atlarda mera kaynaklı helmint enfeksiyonlarının oldukça yaygın olduğu (% 76,1) görülmüştür. Atlarda sırasıyla Strongylidae (% 74,9), Parascaris. equorum (% 8,6) ve Anoplocephalidae (% 2,1) enfeksiyonlarına rastlanmıştır. Kaşıntı şikâyeti olan atların 2 tanesinde ise O. equi yumurtaları tespit edilmiştir. Muayene edilen 419 at dışkısının 280'i (% 66,8) tek parazit türü ile, 38'i (% 9,1) iki parazit türüyle, 1 tanesi ise (% 0,2) üç parazit türüyle enfekte bulunmuştur. Strongylidae yumurtası saptanan 22 çiftlikte yapılan dışkı (larva) kültürlerinde ise 15 odakta üçüncü dönem larvalar elde edilmiştir. Onbeş odağın 12'sinde sadece Cyathostominae larvaları; iki odakta Cyathostominae ve Strongylus vulgaris bir odakta ise Cyathostominae, S. vulgaris, Strongylus equinus ve Strongylus edentatus larvalarına rastlanmıştır.Çalışılan atların sürekli gözetim altında bulunan ve spor amaçlı yetiştirilen atlar oldukları göz önünde tutulduğunda mera kaynaklı enfeksiyonların yüksek seyretmesi oldukça dikkat çekici bulunmuştur. Araştırma, meraların yüksek düzeyde kontamine bulunduğu Strongylidae türlerine karşı antihelmintik direnci yönünden önlemler alınmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The presence and distribution of gastrointestinal helminths in thoroughbred race horses in Adana and Mersin region were studied between March 2009 - February 2010. For the purpose, faeces of 419 from 22 horse farms were examined using sedimentation and flotation methods. Furthermore, the horses suffered from pruritus, have been examined for Oxyuris equi with cellophane tape techniques. Except Adana Hippodrome, all the other foci had a pasture area for horses.As a consequence of coprological examination, pasture borne helminth infections were highly prevalent (76,1 %) in horses. The infection rate is revealed 74,9 % Strongylidae, 8,6 % Parascaris equorum and 2,1 % Anoplocephalidae, respectively. Two horses which suffered from pruritus were infected with O. equi. 280 out of 419 horse faeces (66,8 %) with a single parasite species and 38 (9,1 %) with two parasite species and 1 (0,2 %) were infected with three parasite species. 15 out of 22 foci (% 100) detected Strongylidae eggs with fecal cultures were obtained 3rd stage larvae. 12 out of 15 foci only Cyathostominae larvae, 2 foci with the larvae of Cyathostominae and Strongylus vulgaris, 1 focus with the larvae of Cyathostominae, S. vulgaris, Strongylus equinus and Strongylus edentatus were found.When considering the thoroughbred horses were regularly under surveillance, the high levels of pasture borne infections were quite striking. The survey also found out the requirement of measures against anthelmintic resistance for the pastures contaminated with high levels of Strongylidae species.