Örgütsel iklim ile iş tatmini ilişkisi: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi örneği
The relationship between organizational climate and job satisfaction: Ankara University, Cebeci Research and Apllication Hospital example
- Tez No: 260607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgüsel İklim, İş Tatmini, İdari Personel, Hastane, Minnesota İş Tatmini Ölçeği, Job Satisfaction, Organizational Climate, Administrative Personnel, Hospital, Minnesota Job Satisfaction Scale
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Örgütsel iklim, iş çevresinin çalışanlar tarafından dolaylı ya da doğrudan algılanan ve çalışanların motivasyon ve davranışlarını etkilediği kabul edilen ölçülebilir özellikler kümesidir. İş tatmini ise, işin özellikleriyle bireylerin kendinde bulduğu özelliklerin uyum içinde olması şeklinde tanımlanabilir.Bu çalışma, örgütsel iklim ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda Ankara Üniversitesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde (ACAUH) örgütsel iklim ile hastanede çalışan idari personelin iş tatmini arasındaki ilişkinin saptanması, çalışanların örgütsel iklim ve iş tatmini ile ilgili değerlendirmelerini etkileyen sosyo demografik ve çalışma koşulları ile ilgili faktörlerin belirlenmesi, mevcut durumun ortaya konulması ve konu ile ilgili çözüm önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada örneklem seçilmemiş, 2009 yılında görev yapan 461 idari personel araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Minnesota İş Tatmini Ölçeği ve örgütsel iklim ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirlilik değerleri alt boyutlarına göre hesaplanmış ve yüksek düzeyde güvenilir bulunmuştur.Araştırma bulgularına göre erkeklerin kadınlara göre, iş tatminlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. İlköğretim mezunu çalışanların iş tatmin düzeylerinin, diğer öğrenim düzeylerine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yardımcı destek hizmetler bölümünde görev yapan ve 21 yıl üzerinde çalışan personelin iş tatmin düzeyleri, yüksek bulunmuştur. Meslek grupları karşılaştırıldığında, teknik personelin iş tatmin düzeyinin en yüksek olduğu belirlenmiştir.Yönetim desteği, otonomi ve özgürlüğün tüm iş tatmini boyutlarını, işin iddialı olması içsel tatmini olumlu yönde etkilediği; rol belirsizliğinin dışsal tatmini olumsuz etkilediği bulunmuştur.Yönetim desteğinin sağlanması, rol belirsizliğini azaltıcı önlemlerin alınması, idari personele ilerleme imkânının sağlanması, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, çalışanların birbirleri ile ilişkilerinin artırılması için etkinliklerin planlanması, yöneticilerin işgörenleri takdir etmesi, yeteneklerini kullanabilmelerine ve kararlara katılmasına olanak verilmesi, yaratıcı düşüncelerinin değerlendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Organizational climate is measurable features group of business environment which is perceived directly or indirectly by employees and accepted that it affects motivation and behaviour of employees. Job satisfaction can be defined as being in harmony of job's features and individual's.This study is made to determine relationship between organizational climate and job satisfaction. On direction of this basic purpose it is aimed to identify relationship between organizational climate in Ankara University Cebeci Research and Application Hospital and job satisfaction of administrative personnel working in the hospital, determine the socio-demographic and related to working conditions that affect the personal organizational climate and job satisfaction, put forward the current situation and develop solution proposals.Sample is not selected in the study, 461 administrative personnel who served in 2009 were taken in the research. As means of gathering information Minnesota Job Satisfaction Scale and organizational climate scale were used. Reliability values of scales were calculated according to sub dimensions and it is found that they are highly reliable.According to the research results it is found that job satisfaction of men is higher than women. It is stated that job satisfaction level of employees who graduated from primary school is higher than others. Job satisfaction level of personnel who serves in asistant support services and works for over 21 years is found high.When job groups are compared it is determined that job satisfaction of technical personnel is the highest.According to this it is found that administration support,otonomy and freedom affect all job satisfaction dimensions, job's being assertive affects internal and general satisfactions positively, role uncertainty affects external satisfaction negatively.Providing administration support, taking role uncertainty reducing preventions,providing administrative personnel progress opportunities, improvement of working environment, planning activities to increase employees relationship between each other, appreciating employees, giving opportunities to use their abilities and involve in decisions, evaluating creative ideas are important.