Ratlara farklı çözücülerde hazırlanarak verilen mentha spicata lamiaceae nane ekstreleri ile kuru tozunun kanda, ß-karoten, A, C vitaminleri, katalaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, malondialdehid, superoksid dismutaz enzimleri ve total antioksidan kapasite üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of mentha spicata lamiaceae mentha extracts prepared in different solvents given to rats with dry powder on blood, ß-carotene, A,C vitamins, catalase, glutathione peroxidase, glutathione reductase, malondialdehyde, superoxide dismutase enzymes and total anti-oxidant capacity
- Tez No: 260739
- Danışmanlar: PROF. DR. NALÂN BAYŞU SÖZBİLİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mentha Spicata L, ß-karoten, Vitamin A, Vitamin C, Katalaz, Glutatyon Peroksidaz, Glutatyon Redüktaz, Malondialdehid, Süperoksid Dismutaz, Antioksidan, Mentha Spicata L, ß-Carotene, Vitamin A, Vitamin C, Catalase, Glutathione, Glutathione Peroxidase, Glutathione Reductase, Malondialdehyde, Superoxide Dismutase, Antı-Oxidant
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Mentha spicata( peppermint), Labiatae familyasına ait bir bitkidir. İştah azalması, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit, ateş, mide bulantısı, kusma ve hazımsızlıkta kullanılan bitkisel bir ajandır. Flavonoid içerikli bitkilerin özellikle antioksidan etkileri yıllardır araştırılıyor olmasına karşın, kuru nane tozu ile birlikte enzimatik ve nonenzimatik antioksidanlar ile vitaminler arasındaki etkileşimleri ele alan çalışmalar yok denecek kadar azdır.Bu tez, Mentha spicata'nın bazı biyokimyasal parametrelere etkilerini ve antioksidan aktivitesini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız 55 adet 2?3 aylık erkek Sprague-Dawley sıçanlardan oluşan ikisi kontrol, üçü deneme olmak üzere toplam 5 grupta yapılmıştır. Pozitif kontrol grubuna (K) standart rat yemi, negatif kontrol grubuna standart rat yemi ile 1ml %0,5lik sodyum karboksimetil selüloz (CMC)(gavajla); Mentha Spicata L. sulu ekstreli gruba (MS), standart rat yemi ve 1gr /kg vücut ağırlığı Mentha Spicata L. sulu ekstresi (gavajla); Mentha Spicata L. dietileterli ekstreli gruba (MD),standart rat yemi ile 1gr/kg/vücut ağırlığı Mentha Spicata L.'nın dietileterli ekstresi ve 1ml %0,5lik sodyum karboksimetil selüloz (CMC)(gavajla) ; Mentha Spicata L. kuru tozu verilen gruba (MT) ise: 200 ppm Mentha Spicata L. kuru tozu standart rat yeminin içine karıştırılarak verilmiştir. İçme suları devamlı hazır bulundurulmuştur.Çalışmamızda, deney gruplarındaki ratların beden ağırlıkları, özellikle deneme süresinin 14. gününden sonra MT ve MD grupları dışındaki tüm gruplarda azaldığı izlenmiştir. Oksidatif stres tablosu göstergelerinden MDA düzeylerinde K kontrol grubuna göre MS deneme grubunda, istatistiksel olarak anlamlı bir azalma elde edilmiştir. Negatif kontrol grubu olan CMC grubu MDA düzeyleri anlamlı bir düşüş sergilemiştir. Bu düşüş CMC nin antioksidan özellik sergilemiş olabileceğini akla getirmektedir. MT grubunda ise istatistiksel anlam ifade etmeyen bir azalma görülmüştür. M. Spicata dietil eter ekstresi verilen MD grubunda ratların MDA düzeylerinde, CMC kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlılıkta artış görülmektedir. Ayrıca MD grubunda da MDA ve dolayısıyla lipid peroksidasyonu artmıştır.Deney gruplarındaki ratların antioksidan aktivite düzeyleri incelendiğinde CMC li kontrol grubuna göre MD grubunda antioksidan kapasite düzeyinin istatistiki olarak azaldığı, nane tozu verilen MT grubunda, K kontrol grubuna göre antioksidan kapasitenin rakamsal olarak arttığı görülmektedir.Çalışmamızda, deney gruplarındaki ratların GSH düzeyleri incelendiğinde MT grubunda K kontrol grubuna göre GSH nin istatistiksel anlamlılıkta arttığı görülmektedir. MD grupta, negatif kontrol (CMC) grubuna göre bir düşüş saptanmıştır. Gruplar arasındaki GSH düzeyi farklılıkları istatistiksel anlamda önemlidir (p=0,001).Tezimizde A vitamini ve ß-karoten düzeyleri üzerinde nane kuru tozunun ve ekstrelerinin ilavesinin etkisi olmuyor gibi görünse de, ß-karoten düzeylerinin istatistiksel olmasa da deneme gruplarından MD grubunda diğer gruplara göre artmış olması dikkat çekici bir sonuç olarak gözlemlenmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular daha önceki çalışmalardan farklı olarak SOD ve KAT düzeylerinde istatistiksel anlamda bir değişiklik meydana getirmemiştir. Deneme gruplarındaki KAT düzeylerinde, kontrol gruplarına göre belirgin bir artış olmamasına rağmen, Mentha Spicata L. sulu ekstresi verilen MS grubunda, kontrol grubunu geçen düzeyde bir artış saptanmıştır.Çalışmamızda, MT deneme grubundaki GPx düzeylerinde, K kontrol grubuna göre bir artış gözlemlenmiştir. Bu artış istatistiksel açıdan önemli değildir. Deneme gruplarında glutatyon redüktaz düzeylerinde kontrol gruplarına göre istatistiksel anlam ifade eden bir artış saptanmamıştır. Çalışmamızda MT deneme grubunda vitamin C düzeylerinde K kontrol grubuna göre bir artış saptanmış ancak istatistiksel anlamlılık görülmemiştirMentha Spicata L.'nın kuru tozu ile ilgili yapılan literatürlere rastlanmamış olması dikkat çekici olup toksik oksijen radikallerinin inaktivasyonu ve fenolik antioksidanların etkisinin arttırılmasını ön plana çıkaracak, Mentha Spicata L. nın kuru tozunun farklı miktarları ile parametre arttırılıp yapılacak çalışmalar, lipid peroksidasyonunun zararlı etkilerine karşı koruyucu olduğuna yönelik diğer çalışmalara destek sağlayacaktır.Yapılan bu çalışma ile bitkisel kökenli doğal antioksidanların kullanımına ve nanenin tüm bilinen etkilerinin yanında antioksidan aktivitesinin tüm ayrıntılarıyla açığa çıkarabilecek, insan, pet ve çiftlik hayvanlarının beslenmesi açısından doğal gıda katkı maddesi özelliği taşıyan Mentha `ın, hem insan hem de hayvan sağlığını korumada ve yeni rasyonların geliştirilmesinde yapılan çalışmalara destek olabileceği, ayrıca serbest radikal üretiminin arttığı ve antioksidan savunma mekanizmalarının yetersiz olduğu durumlarda fitokimyasal ve yardımcı tedavi desteği olarak katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The plant Mentha spicata, or peppermint, is member of the Labiatae family, commonly used in the treatment of loss of appetite, common cold, bronchitis, sinusitis, fever, nausea and vomiting, and indigestion as a herbal agent.Although anti-oxidant effects of flavonoid containing plants have been investigated largely, studies in their interactions with enzymatic and nonenzymatic antioxidants and vitamins together with dead mentha powder are rare.The present thesis was carried out to investigate the effects of certain biochemical parameters and Mentha spicata, on antı-oxidant levels. Our study was carried out on 55 Sprague- Dawley rats, aged 2-3-months-old divided into 5 groups as 2 control and 3 experimental groups. While positive control group (C) was fed with standard rat diet, negative control group (CMC) was fed with standard rat diet+ 1ml %0,5 sodium carboxymetyl cellulose (CMC); Mentha spicata aqueus group (MS) was fed with standard rat diet + 1gr /kg bwt/day Mentha spicata aqueus extract gavage, Mentha spicata dietyleter group (MD) was fed with standard rat diet + 1gr /kg bwt/day Mentha spicata dietyleter extract+ 1ml %0,5 sodium carboxymetyl cellulose (CMC) gavage whereas 200 ppm dead Mentha spicata powder group (MT) was fed with standard rat diet + 200 ppm dead Mentha spicata powder. Drinking water is constantly ready.In this study, the profile of body weight was decreased in the experimental groups (except MT and MD) rats compared to the control group especially the 14 trial period days after malondialdehyde level, an oxidative stress parameter was obtained a decrease in statistical significance in MS group rats compared to control group K. Malondialdehyde level was obtained a increase in statistical significance in MD group rats compared to control group CMC (p=0,000). The CMC group, negative control group showed a significant decrease of MDA levels. CMC exhibit antioxidant properties of this decline may have been suggesting. In the MT group showed a increase is not statistical. In addition, the MD group, MDA, and thus increased lipid peroxidation.As we investigate the level of rats in experimental groups, antioxidant activity decrease significantly in group MD according to group CMC. In the MT group showed a increase is not statistical compared to control group K. As we investigate the level of glutathione rats in study groups, glutathione increase significantly in group MT according to the control group K. MD group, compared to negative control CMC group had a decline. GSH level differences between the groups is statistically significant (p=0,001).Even if it seems that dead mentha powder and extracts are not effective on Vitamin A and the level of ß-carotene, it draws attention that the level of ß-carotene increases in the group MD according to the other groups.In our study according to the findings, there is not any significant difference in the level of superoxide dismutase and catalase contrast to the other studies. Although, there is not any increase in the level of catalase in experimental groups according to control groups, it is observed that there is significant increase observed in the control group in a group given Mentha Spicata aqueus extract.In our study, it is observed that there is increase in the level of glutathione peroxidase in the experimental group MT according to the control group K. This increase is not significantly statistically. It is observed that there is not significant increase in the level of glutathione reductase in experimental groups according to the control groups. In our study, MT levels of vitamin C in the experiment group than the control group K was detected, but statistical significance was observed an increaseNot finding any studies about Mentha Spicata powder in literature review is remarkable and the studies featuring the increase of the effect of toxic oxygen radicals? inactivation and fenolic antıoxıdants and studies featuring to increase the parametric with the different level of Mentha Spicata powder will contribute to the other studies featuring the protection against harmful effects of lipid peroxidation.It is thought that this study will contribute to the usage of herbal anti-oxidant and studies featuring the all details of antioxidant besides the all effects of mentha. As an herbal food additive Mentha is important for protecting human and animal health in terms of feeding domestic animals and livestock. It is thought that Mentha Spicata powder may be support new studies in the developing new ration. It is thought that in the situation where production of free radicals increase and antioxidant defense mechanisms are inadequate, Mentha vill contribute as an auxiliary treatment of cases phytochemical support.