Arayüz başlangıç çürük lezyonlarının 'non invazif' yöntemlerle tedavisinin in vivo olarak incelenmesi
Investigation of non-invasive techniques on treatment of early approximal carious lessions: An in vivo study.
- Tez No: 261002
- Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET ULUKAPI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Approximal caries, Remineralization, Ozone, CPP-ACP, Antibacterial rezin infiltration, Fluor
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalı?manın amacı ara yüz ba?langıç çürüklerini operatif i?lem yapmadan non invazif yöntemler kullanarak tedavisini incelemektir.İn vivo ?artlarda yürütülen bu çalı?mada, arayüz ba?langıç çürüğü bulunan premolar ve molar di?ler kullanılmı?tır. Arayüz ba?langıç çürükleri, görsel, radyografik muayene ve Laser Fluoresans cihazı (DIAGNOdent) kullanılarak değerlendirilmi?tir. Non invazif tedavi uygulamak üzere her birinde en az 25 arayüz ba?langıç çürüğü bulunan 8 grup olu?turulmu?tur. Gruplardan birisi kontrol grubu olarak ayrılmı? ve hiç bir uygulama yapılmamı?tır. Diğer gruplara separasyondan sonra Ozon, APF jeli, CPP-ACP içeren ürün (Tooth Mousse), antibaktriyel dentin bağlayıcı (Clearfil Protect Bond) uygulamaları tek ba?ına ve ozon uygulaması ile birlikte yapılmı?tır. Non invazif tedavi uygulamalarından sonra 1., 3., 6., 12. ve 18. aylarda radyografik muayene yapılarak ba?langıç ara yüz çürüklerinin geli?imi izlenmi?tir. ?statistiksel değerlendirmelerde, gruplar arası kar?ıla?tırmalarda Mann Whitney U test, grup içi kar?ıla?tırmalarda Wilcoxon Sign testi, niteliksel verilerin kar?ıla?tırılmasında ise Ki-Kare testi kullanılmı?tır.18 ay sonunda kontrol grubundaki çürük lezyonlarında ilerleme saptanmı?tır (p?0.01). Görsel muayenede skor 1a olarak değerlendirilen lezyonlarda tüm ?non invasif? giri?imler iyile?me ile sonuçlanmı?tır.Erken dönemde tespit edilen ba?langıç arayüz çürükleri, antibakteriyel etkisi olan veya remineralizasyonu arttırabilen madde kullanımı ile durağan çürük ?ekline dönü?ebilmektedir.Anahtar Kelimeler : Arayüz ba?langıç çürükleri, Reminerilizasyon, Ozon, CPP-ACP, Reçine infiltrasyonu, Flor
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the approximal caries using non invasive treatment methods without making an operative treatment.Material method: Molar and premolar teeth which have approximal caries were used in this in vivo study. Approximal caries were evaluate with visual, radyographic inspection and Diagnodent device. We form 8 groups to use non invasive treatment, which have at least 25 early approximal carious lessions. Nothing was applied on one group and left as control. After the separation, besides ozone application, APF gel, CPP-ACP containing material (Tooth Mousse), antibakteriyel bonding agent (Clearfil Protect Bond) were used both solitaryly and with ozone application on the other goups. During the following 18 months, after the non invasive treatments radiological controls were done in order to observe progress of initial and approximal caries on the 1st, 3rd, 6th and 12th months. Statistical analysis between the two groups were made with Mann Whitney U test, in-group comparisons were made with Wilcoxon Sign test and the quantitative assessment was done by Ki-Kare test.Results: By the end of 18 months the caries legands in the control group were observed to progress (**p?0.01). The lesions scored as 1a during visual inspection recovered through the use of non invasive treatments.Conclusion: Approximal caries lesions which were detected at the early stages remained stationary through the use of antibacterial agents and materials that promote remineralization.