Polisin motivasyonunda rol oynayan faktörler: Konya Emniyet Müdürlüğü personeli üzerine bir inceleme
The factors having an effect on the motivation of the police: A case study on the personnel of the Konya Police Department
  1. Tez No: 261160
  2. Yazar: ATA AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Faktörleri, Polis, Güvenlik Hizmetlerinde Motivasyon, Motivation, Factors of the Motivation, Police, Motivation on the Security Services
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Motivasyon kavramı kurumlar için giderek önem kazanmaya başlamıştır. Aynı zamanda kurumda çalışan kişilerin verimli ve başarılı olmaları açısından motivasyonun önemi yadsınamaz. Çalışanları kurum yararına hareket etmek için motive etmek ve onları uzun vadede işte tutmak zor bir iştir.Çalışanları verimli bir şekilde çalışmaya itecek, sorumluluk almalarını sağlayacak, problemleri çözmeleri için harekete geçirecek ve başarılarını ödüllendirecek bir ortamın oluşturulması, yapılması gereken işlerin başında gelir. Bir işyerinin amaçlarını gerçekleştirebilmesi için insana, insanın da ekonomik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bir işe ihtiyacı vardır. Eğer çalışan, yapacağı işi ne kadar hoşnut olarak ve inanarak yaparsa yani iyi motive edilirse bu durumdan hem çalışan ihtiyaçlarını karşılama açısından hem de işyeri hedeflerine ulaşma yönünden o derece kazançlı çıkacaktır.Personeli motive etme ve maddi-manevi açıdan özendirme onların verimliliğini artırdığı gibi, kendilerine olan güvenlerini de artırmaktadır. Motivasyon hem maddi kazanç anlamında, hem de psikolojik anlamda tatmin olma olarak anlaşılmaktadır. Maddi kazanç, genellikle ekstra aylık ve parasal ödül, manevi motivasyon aracı olarak da genellikle takdirname ve yükselme anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, Polislik stresli bir meslek olduğundan psikolojik motivasyon gerekmekte ve bunun için de cezalandırmadan ziyade ödüllendirme mekanizmasının çalıştırılması gerekmektedirTürkiye'de, Polisin motivasyonu ile ilgili, son derece sınırlı çalışma bulunmaktadır. Adaletin ilk kapısı olduğu kabul edilen, insanların güven ve huzur içinde yaşayabilmesi için zaman ve mekan mefhumu gözetmeden görev yapan Polis Teşkilatına etki eden motivasyon faktörlerinin belirlenmesi, belirlenen faktörlerin bilimsel ve sistematik bir şekilde personel üzerinde uygulanması, toplum yaşantısına da pozitif yönde ivme kazandıracaktır.
Özet (Çeviri)
Recently, the concept of motivation has become increasingly important for organizations. At the same time, the significance of motivation cannot be denied for employees in terms of their performance and success. It is really difficult for institutions to motivate their employees, as well as keep them concentrated, in order to act for the benefit of the institution.There are important factors that are to be addressed at first, such as driving employees to work efficiently, helping them take responsibility and mobilizing them to solve problems as well as creating an atmosphere rewarding their success. As much as institutions need employees to realize their achievements, similarly, so also individuals need a job in order to meet their basic needs.If an employee is satisfied with his/her job and believes what he/she does, in other words if he/she can be motivated to perform better, both the employee and the institution will benefit from this situation, in terms of meeting basic needs of the employee and reaching goals of the institution.Motivating staff and encouraging them financially and morally help increase their productivity as well as their self-confidence. Motivation is understood as satisfaction from both psychological and financial perspectives. While extra monetary reward is usually seen as financial gain, commendation and promotion are generally considered as a means of moral motivation. As policing is a stressful job, there is a need for psychological motivation. And therefore, the reward mechanism requires to be run efficiently, rather than punishment mechanism.In Turkey, there are very limited studies regarding the motivation of the police. As the first gate of justice, because the police work tirelessly without taking into account time and location towards providing the community a safer environment, it is rather important to find out the factors that have an effect on the motivation of the police as well as apply these findings on the police in a systematic way so as to improve quality of community life.