İnfaz koruma memurlarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
The analysis of burnout and job satisfaction levels among correctional officers considering some variables
  1. Tez No: 261159
  2. Yazar: ESRA İLGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN IZGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfaz koruma memuru, iş stresi, iş doyumu, tükenmişlik, Correctional officers, job stress, job satisfaction, burnout
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada ceza infaz kurumlarında çalışan infaz koruma memurlarının cinsiyet, yaş, kıdem, çalışılan kurum tipi, çalışma şekli ve öğrenim düzeyi gibi bağımsız değişkenlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerine etkisi incelenmiştir.Araştırma tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni Konya, Kayseri, Nevşehir ve Sivas illerindeki açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında çalışan infaz koruma memurlarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu illerde bulunan 7 açık ve kapalı ceza infaz kurumunda çalışan 489 infaz koruma memurudur.Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır.Verilerin analizinde t testi, varyans analizi, tukey testi ve regresyon analizi kullanılmış, önem derecesi .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmanın bulguları; cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissinde azalma alt boyutlarında, çalışma şekli değişkenine göre iş doyumu ile kişisel başarı hissinde azalma alt boyutunda, kıdem değişkenine göre iş doyumu ile duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissinde azalma alt boyutlarında, çalışılan kurum tipine göre iş doyumu ve tükenmişliğin her üç alt boyutunda ve son olarak da öğrenim durumu değişkenine göre iş doyumu ile duygusal tükenme alt boyutunda istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde gruplar arası farklılık olduğu sonuçlarını ortaya koymaktadır. Regresyon analizi ise infaz koruma memurlarının iş doyumu düzeyleri ile tükenmişliğin her üç alt boyutu arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir.Araştırmanın bulguları ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze the burnout and job satisfaction levels among correctional officers working in prisons considering the independent variables of gender, age, educational level, prison type, work hours and seniority.The research was designed in survey model in which 489 correctional officers who work at 7 open and high security level prisons in Konya, Kayseri, Sivas and Nevşehir were studied.The data was collected using Maslach Burnout Inventory, Minnesota Job Satisfaction Questionaire and Personal Information Scale.Analysis was made using t test, ANOVA, tukey test and regression and importance level was accepted .05.The analysis shows that significant differences are seen in DP and PA dimensions of burnout considering age and gender variables; in job satisfaction and PA dimension of burnout considering daily work schedule; in job satisfaction, DP and PA dimensions of burnout considering seniority; in job satisfaction and all three dimensions of burnout considering the type of prison and in job satisfaction and EE dimension of burnout considering the educational level. Regression analysis shows that correctional officers? job satisfaction level is significantly and negatively correlated with all three dimensions of burnout levels.Some proposals have been developed considering the findings.