Uluslararası medya yayıncılığında kamu haberciliğine bir örnek: BBC Türkçe Servisi
An example of public journalism in the international media broadcasting: BBC Turkish Service
- Tez No: 261260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi, kamu hiz-meti yayıncılığı, uluslararası radyo yayıncılığı, betimleyici durum analizi, the BBC Turkish Service, the BBC World Service, public ser-vice broadcasting, international radio broadcasting, descriptive case analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, uluslararası radyo yayıncılığı yapan BBC Dünya Servisi'nin bir parçası olan BBC Türkçe Servisi'nin yayıncılığı, kamu hizmeti yayıncılığı bağla-mında araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle uluslararası yayın kuruluşu olan BBC ile kamu hizmeti yayıncılığı arasındaki ilişki incelenmiştir. BBC'nin yabancı diller ser-vislerinin diğer uluslararası radyo yayıncılarından farkı irdelenmiş, bunların bir dış politika aracı olarak kullanılıp kullanılmadığı tartışılmıştır. Daha sonra ise BBC Türkçe Servisi'nin kamu hizmeti yayıncılığı mı yapmaktadır, yoksa İngiliz hüküme-tinin bir resmi politika aracı mıdır? sorusuna yanıt aranmıştır.Bu çalışmada betimleyici durum analizi yöntemi uygulanmıştır. Özellikle BBC Dünya Servisi ve BBC Türkçe Servisi'nin tarihsel süreçlerine ilişkin detaylı betimle-yici bir inceleme yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda, BBC Dünya Servisi ve BBC'nin yabancı diller servis-leri yayınlarının daha çok dünyada siyasal ve ekonomik kriz bölgelerinde yoğunlukta olduğu düşüncesine varılmıştır. Bu yayınların İngiliz hükümetinin bir dış politika aracı olmaktan çok BBC'nin dünya çapındaki prestijini yaydıkları gözlenmiştir. Yine BBC Türkçe Servisi'nin İngiliz hükümetinin mali desteğiyle yayınlanmasına rağmen BBC'nin yayın ilkeleri doğrultusunda bir yayıncılık yaptığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the broadcasting of the BBC Turkish Service which is a part of the BBC World Service that operating international radio broadcasting has been inpuired as a public service broadcasting. For this purpose first, the relation between the BBC that international broadcasting company and public sercive broadcasting has been abstracted. Difference of the foreign language services of the BBC has been explicated from other international broadcasters and it has been argued whether these are being used as a external policy tool. After it has been answered a question that whether the BBC Turkish Service doing public service broadcasting or a official tool of England's government.In this reseacrh descriptive case analysis has been applied. Particularly it has been made an intensive study of the Bbc World Service and the BBC Turkish Servi-ce?s historical process.At end of the research, it has been discovered that BBC World Service and broadcasts of the BBC's foreign language with the BBC's foreign language services are located on regions where political and economic crises are more density than other places. These Broadcasts has been observed that they have done a type of broadcasting which follows BBC?s broadcasting policies rather than a tool of the governmant of England as a political.