Sosyal kaygı düzeylerinin sosyal sorumluluk projeleri ile giderilmesi
Levels of social anxiety are aliminated through social responsibility project in the process of public relations
  1. Tez No: 261274
  2. Yazar: NAGİHAN TUFAN YENİÇIKTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler Süreci, Kaygı, Sosyal Kaygı, Sosyal Sorumluluk, Public Relations Process, Anxiety, Social Anxiety, Social Responsibility
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tanımadık insanlarla karşılaştığı ya da başkalarının gözünün üzerinde olabileceği, bir ya da birden fazla toplumsal ya da bir eylemi gerçekleştirdiği durumdan belirgin ve sürekli bir korku duymadır sosyal kaygı. Bu araştırma da, halkla ilişkiler sürecinde sosyal kaygı düzeylerinin sosyal sorumluluk projeleri ile nasıl giderildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla katılımcıların sosyal kaygı düzeyleri, bazı değişkenler(cinsiyet, fakülte, bilim alanı, sınıf ve üye olunan öğrenci toplulukları) açısından incelenmiştir.Yüz yüze görüşme tekniğiyle Selçuk Üniversitesi Öğrenci Toplulukları'na üye olan 358 kişi üzerinde çalışmanın verileri toplanmıştır. Çalışma, sosyal kaygı düzeylerini sosyal kaçma(%18.44), kritize edilme(13,56) ve bireysel değersizlik(%8,85) kaygısı açısından ele almıştır.Çalışmanın bulguları, öğrenci topluluklarının yaptıkları sosyal sorumluluk projeleri ile sosyal kaygı düzeylerini gidermede önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca sosyal kaygı düzeylerinden sosyal kaçma ile eleştirilme kaygısı ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunamamışken bireysel değersizlik kaygısı ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Fakat sosyal kaygı düzeylerinin fakülte, bilim alanı ve sınıf değişkenlerine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak araştırma bulguları çerçevesinde elde edilen sonuçlar tartışılmış ve bulgular ışığında bir takım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social anxiety is the experience of an explicit and constant fear of one or more social situations that involve interaction with unknown individuals or situations in which the individual performs an action while having the eyes of the others upon oneself. The present study endeavours to present how elevated levels of social anxiety are eliminated through social responsibility projects in the process of public relations. For this purpose, the social anxiety levels of the participants were examined in terms of certain variables (gender, faculty, and area of science, year, and the student societies to which the participants were affiliated).The research data were collected through face-to-face interviews with 358 individuals who were members of Selçuk University Student Clubs and Societies. In the study, social anxiety levels were discussed in terms anxieties of social avoidance (18.44%), being criticized (13.56%) and feeling individual worthlessness (8.85%).The findings of the study show that the student societies have a significant effect in eliminating the elevated levels of social anxiety through the social responsibility projects they carry out. Furthermore, although a significant relationship was not found between the anxiety of social avoidance and the anxiety of being criticised and gender, a significant relationship was observed between the anxiety of individual worthlessness and gender. However, it was found out that the social anxiety levels did not differ with respect to the variables of faculty, area of science and year. Finally, the results that were obtained within the scope of the findings of the study were discussed and certain suggestions were offered in the light of the findings.