Seyahat acentelerinin iç turizme yönelik uyguladıkları halkla ilişkiler faaliyetlerinin tanıtmadaki yeri ve manavgat A grubu seyahat acenteleri örneği
The importance of the advertisement of public relations activities by the travel agencies in domestic tourism and the case of manavgat travel agencies in group a
  1. Tez No: 261275
  2. Yazar: GÜLŞEN SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NEJAT ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, tanıtım, iç tanıtım, halkla ilişkiler, turizmde tanıtım, turizmde iç tanıtım, turizmde halkla ilişkiler, Tourism, advertisement, domestic advertisement, public relations, the advertisement in tourism, domestic advertisement in tourism, public relations in tourism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsanlar ve davranışlar karmaşıklaştıkça, bunlarla uğraşmak tecrübe ve uzmanlık istemektedir. İşletmelerde bu uzmanlık halkla ilişkiler birimleri tarafından sergilenmektedir. Turizm verilerinin tanıtılması alanında bugüne kadar denenmiş en etkili tekniklerden birinin halkla ilişkiler olduğu bilinmektedir. Türkiye'de tanıtım amaçlı halkla ilişkiler faaliyetleri kendi arasında iki gruba ayrılmaktadır. Bunlardan biri, iç tanıtıma yönelik halkla ilişkiler faaliyetleri; diğeri ise, dış tanıtıma yönelik halkla ilişkiler faaliyetleridir.Tanıtıma yönelik halkla ilişkiler faaliyetleri en kapsamlı haliyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir. Bakanlık önceki yılın turizm gelirlerinden belli bir kısmını ayırarak tanıtma bütçe olarak kullanmaktadır. Hem iç tanıtıma hem de dış tanıtıma yönelik ayrı ayrı faaliyetler yürütülmektedir.Elbette ki tüm sorumluluğun sadece Bakanlığın omuzlarındaymış gibi görünüyor olmasına rağmen, turizm işletmelerine de bu konuda büyük görevler düşmektedir. İşletmeler kendi tanıtımları yapmanın yanında bölgesel ve ülkesel tanıtıma da katkıda bulunmaktan sorumludur.Bu çalışmamızda turizm işletmelerinden biri olan seyahat acentelerinin iç tanıtım adına yapmakla sorumlu olduğu tanıtım faaliyetlerini gerçekleştiriyor olma düzeyleri üzerinde durulmuştur. Antalya'nın Manavgat İlçesindeki A Grubu seyahat acentelerinin iç tanıtım faaliyetlerinde halkla ilişkileri kullanımları ve bu konuda düşüncelerini konu alan bir çalışma gerçekleştirilmiştir.Çalışmada Manavgat'taki A Grubu seyahat acentelerinin yetkili kişilerine yönelik bir soru formu hazırlanmış, verilen cevaplar incelenerek araştırmaya yol gösteren varsayımlar test edilmiştir. Sonuç olarak bu bilgilerin ışığında Manavgat'taki A Grubu acentelerin mevcut durumu, kullandıkları araçlar, turizm ve tanıtımla ilgileri görüşleri belirlenmiştir. Böylelikle yapılmış olan bu çalışma ile sektör yetkililerine, benzer konular üzerinde çalışacak olan diğer araştırmacılara, eğitim alanlara ve eğitim verenlere kaynak oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The ımportance of the advertısement of public relatıons? actıvıtıes by the travel agencıes ın domestıc tourısm and the case of manavgat travel agencıes in group AAs the humans and their relations are complicated, to deal with all these requires experience and expertise. In the businesses, this expertise is carried out by the public relations units. In the advertiesement of the touristic data, it is known that public relations has been one of the most significant applied techniques so far. The activities for public relations in Turkey are seperated into two categories. One of them is the activities for public relations concerning domestic tourism, the other one is concerning abroad.The activities for public relations is mostly carried out by the Ministry of Tourism. The Ministry seperates certain one part of the budget for advertisement. Both activities in domestic tourism and in abroad is done seperately.In spite of the fact that the Mininstry has a heavy burden in this case, the businesses for tourism has a great task as well. The businesses contributes to the advertisement of the region and the country as a whole as well as they advertise themselves.In this study, one of the businesses for tourism, the travel agencys? level of advertisement concerning domestic tourism is mentioned. The use of public relations in the domestic advertisement by Travel Agencies in group A in Manavgat, Antalya and their ideas on this issue are mentioned in this study.In the study, a questionnaire was prepared appealing for the authorities of the Travel Agencies in group A in Manavgat, Antalya, and the answers were analyzed and some certain certain conclusions were reached. As a result, the situations of the Travel Agencies in group A in Manavgat, their instruments, and their ideas about tourism and advertisement were also referred. Therefore, the ultimate aim is to prepare a source for the authorities in the sector, for the researchers studying the topic, the others having and giving an education.