Uluslararası sistem ekseninde soğuk savaş sonrası Türkiye Gürcistan ilişkileri
Axis of international system after cold war Turkey-Georgia relations
  1. Tez No: 261333
  2. Yazar: ÖMER DURŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Gürcistan İlişkileri, Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme, Dış Politika, Uluslararası Politika, Enerji, Turkey ? Georgia Relations, The New World Order, Globalism, Foreign Politics, International Politics, Energy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası gelişen yeni uluslararası sistem ve bu sistemde Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkiler incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda öncelikli olarak Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistem analiz edilmek istenmiş ve sistemin genel özellikleri bağlamında iki devlet arasındaki ilişkileri etkileyen faktörler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ortaya çıkan faktörler ışığında Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkiler ve bu iki ülkenin ilişkilerinden doğan sonuçlar irdelenmiştir.Çalışmamızda etkin olarak sistem düzeyinde analiz metodu uygulanmaya çalışılmış, fakat uluslararası politikada birer aktör konumunda olan iki devlet özelinde bir araştırma ve analiz yapıldığından çalışmamız aynı zamanda aktör düzeyinde de sonuçlara varmayı hedeflemiştir.Çalışmamız ışığında varmak istediğimiz sonuç, uluslararası sistemin devletler arasındaki ilişkileri etkileyen öncelikli bir faktör olduğudur. Bu bağlamda çalışmamız devletler arası ilişkileri açıklamak amacıyla kullanılan klasik yöntemlerin aksine sistem düzeyinde analiz metodu ile devletler arası ilişkileri analiz etme üzerine yapılmış bir çalışma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the new international system developing after the Cold War and the relationship between Turkey and Georgia in this system were studied. In our study, international system after the Cold War was proviously wanted to analyze and he factors that effect the relationship between the two nations were studied to bring to light in the context of the general characteristic of this relationship were studied.In our study, analyse method in system level was actively tried to apply, but because an analyse and a research of the charateristic of the two States having roles in international politics were done, our study was aimed to have a conclusion of the actor level at the same time.The conclusion that we want to achieve in the light of our study is that the international system is one of the major that affects the relationship between States. In this context, our study carries a characteristics of a study of ability to analyze the relationship between States in the system level instead of the classical methods which are used to explaining the relationship between States.