Uyuşturucu kullanımının sosyolojik boyutu uyuşturucuya yönelik talep azaltımı
The sociological dimension and demand reduction of drug abuse
  1. Tez No: 261363
  2. Yazar: ESEN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu, `uyuşturucu ile mücadele, `uyuşturucu ve toplum, bağımlılık, suç, Drug, `combating against drug, `drug and society, addiction, crime
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Uyuşturucu madde bağımlılığına giden yol bireyin uyuşturucu maddeyi ilk defa almasıyla başlar. Zamanla birey aynı etkiyi hissedebilmek için daha fazla madde alma ihtiyacı duyar ve devam eden bu madde kullanım sürecinde uyuşturucu madde, beyin fonksiyonlarını ve davranış şekillerini etkileyerek zorlayıcı bir güç haline dönüşür. Uyuşturucu madde bağımlılığı zamanla uyuşturucu kullanımını geçici bir tercihten öte zaruri bir ihtiyaç haline getirir.Kullanılmaya başlanıldığında geçici bir haz duygusu yaşatan ancak zamanla vazgeçilemeyen bir alışkanlığa dönüşen uyuşturucu bağımlılığının sebepleri araştırıldığında bu sorunun sadece maddenin sarhoşluk verici etkisinden değil aynı zamanda sosyal sebeplerden de tetiklendiği düşünülmektedir. Özellikle modern toplumun getirdiği yenilikler ve güçlü olmayan toplum yapısı uyuşturucu maddelerin kullanımında katalizör görevi yapmaktadır.Bu çalışma yukarıda belirtilen farklı sebeplerden kaynaklanan madde bağımlılığının önlenebilmesi, talebin azaltılması, bireylerin maddelerin etkileri hakkında eğitilmeleri ve bağımlıların rehabilite edilebilmeleri için gerekli stratejileri ortaya koymaktadır.Çalışmanın sonuçları, madde bağımlığı ile toplumun sosyo-ekonomik durumu ve sosyal dinamikler arasındaki ilişkiye işaret etmektedir. Bu nedenle çalışmada, uyuşturucu madde bağımlılığı ve talep azaltımı ile, toplum odaklı mücadelede psiko-sosyal ve medikal bir yaklaşım içerisinde olma gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The path to drug addiction begins with that first act of taking drugs. Over time, a person may need more of the drug to get the same effect. Drug seeking becomes compulsive, in large part as a result of the effects of prolonged drug use on brain functioning and, thus, on behavior. Drug addiction makes drug use a compelling need, not a casual choice.It is realized that the drug addiction is not only a problem arising out of the availability of such intoxicating drinks and drugs but it has a great deal to do with the social conditions which create the demand for or the need for consumption of such substances. Especially, the vulnerability of the modern society plays a catalytic role in promoting the consumption and abuse of narcotic and psychotropic drugs.This study displays the need for implementing strategies for prevention of drug addiction, drug reduction, educating the people about its ill effects and rehabilitation of the addicts.The findings of the study indicate to the relationship of drug addiction with the socio-economic conditions or the social dynamics of the population. Therefore, the approach is to recognize drug addiction as a psycho-socio medical problem, which can be best, handled through community based interventions.