İktisadi yönelimler ve iş tercihleri üzerinde sosyo-kültürel değerlerin etkileri - Türkiye Finans Katılım Bankası örneği-
The effect of socio-cultural values on economic tendencies and job preferences - the sample of Türkiye Finans Katılım Bankasi-
  1. Tez No: 261362
  2. Yazar: ÇAĞATAY SARP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ORÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Değerler Sosyolojisi, Ekonomi ve Değerler, İktisat Sosyolojisi, Türkiye Finans Katılım Bankası, Values, Sociology of Values, Economy and Sociology, Economic Sociology, Türkiye Finans Katılım Bankası
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Araştırılan konu, ?İktisadi Yönelimler ve İş Tercihleri Üzerinde Sosyo-Kültürel Değerlerin Etkileri: Türkiye Finans Katılım Bankası Örneği?dir. Katılım bankacılığı Türkiye'de 1980'li yılların başında Özel Finans Kurumları statüsünde hayat bulmuştur. Daha çok muhafazakar kesimin faiz hassasiyeti göz önüne alınarak hazırlanan bu yapı; nakit para alışverişi yerine peşin ve indirimli mal alımı yapma ve kredi borçlusuna vadeli ve karlı satış ile faiz yerine kar payı alma ve verme esasına göre hazırlanmıştır. Genel itibariyle faiz hassasiyeti bulunan müşterilere hizmet veren katılım bankalarının çalışanları, sistemin aksaksız işlemesi ve müşterilere güven vermesi bakımından çoğunlukla aynı manevi hassasiyet seviyesinde kişilerden seçilmektedir. Katılım bankası çalışanları esas alınarak genel olarak çalışan kesimin iş tercihlerinde ve diğer iktisadi kararlarında kendi sosyo-kültürel değerlerinin etkilerinin ortaya konulması bu araştırmanın temel amacıdır.Araştırmada basit tesadüfi örnekleme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri nicel ve nitel araştırma teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Bilgi toplama aracı olarak anket, mülakat, gözlem ve kaynak taramasına başvurulmuştur. Araştırma, teorik ve uygulamalı çalışma olmak üzere iki safhadan oluşmuştur. Teorik bölümde; değerler, sosyo-kültürel yapı ve değer ilişkileri, iktisadi kavramlar ve iktisat-ahlak ilişkisi ve katılım bankacılığı kavramları ele alınmıştır. Buna ek olarak; Weber'in din, ahlak ve kapitalizm üstüne kuramı ile Ülgener'in din, ahlak ve iktisat üzerine görüşleriyle Osmanlı-Türk toplumu örneğinde din, ahlak ve iktisat ilişkilerinin tarihi arka planı incelenmiştir.Araştırmanın uygulama safhasında 54 soruda oluşan bir anket formu Türkiye Finans Katılım Bankası'nın Ankara şubelerinde çalışan farklı statüdeki 110 personele uygulanmıştır. Araştırmamıza göre; sosyo-kültürel değerlerin iş tercihleri üzerinde etkili olduğu, çalışanlarca katılım bankacılığının tercih edilmesinde dini değerlerin etkili olduğu ve tüketim tercihlerinde dini ve milli değerlerin belirleyiciliği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to analyze the effect of socio-cultural values on economic tendencies and job preferences. Türkiye Finans Katılım Bankası in the early 1980s private banking Financial Institutions in the life status was found. The more conservative interest rate sensitivity in mind that the structure was prepared, instead of cash advance and discount shopping to purchase goods and credit to the debtor-term and profitable sales and profits instead of interest rate based on export and import has been prepared. The sensitivity of general interest to the customer service employees of the participating banks, the system without halting the processing and export to customers in terms of trust of the people are selected mostly on the same level of moral sensitivity. Participation in general on the basis of bank employees working in the sector's business profile and other economic decisions are affected by their own socio-cultural values to be put in the middle of the main purpose of this investigation.Simple random sampling was used to investigate model. Quantitative and qualitative research techniques of the survey data have been obtained by using the. As a survey tool for collecting information, interviews, observations and resources are applied to the scan. Research, including theoretical and practical work consists of two phases. In the theoretical section, values, socio-cultural structures and values relations, economic concepts and economic concepts-moral relations and participation are covered banking. In addition, Weber religion, morality and capitalism on the theory of Ülgener with religion, morality and economics with the Ottoman-Turkish society in the case of opinions on religion, morality and economics background, is a review of the history of relations.54 questions in the application phase of the study, a survey form in Turkey Financial Participation in the Bank's Ankara office of 110 staff employees were applied to a different status. According to our research, socio-cultural values that influence job choice, prefer to work in banking participation to be effective religious values and consumption preferences are seen in the religious and national values set.