Tazminat sigortalarında hasar ve tazminatın belirlenmesi
Detecting the damage and indemnity in indemnity insurances
- Tez No: 261367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Insurance, Damage, Risk, Lapse of Time, Authorization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sigorta hukuku çok geniş bir uygulama alanına sahip olmasına rağmen bu çalışmada özellikle Tazminat Sigortaları ağırlıklı irdelemeler yapılmıştır.Çalışma esas olarak beş bölümden oluşmuş olup bu bölümler de kendi içerisinde konularına ve başlıklarına göre sınıflandırmaya tabi tutulmuştur. Bu kapsamda çalışma başlangıcında öncelikli olarak savunulan tez hakkında genel açıklamalar yapılarak hem çalışmanın alanı çizilmiş hem de ortaya konulacak iddia ve konular belirlenmiştir.Çalışmamızın birinci bölümünde ana hatlarıyla sigorta sistemini oluşturan sigorta sözleşmesi ile sigorta hukukuna hakim olan unsurlar, ilkeler ve kavramlar kapsamında etraflıca açıklamalar yapılmış, bu sayede tezimizin alt yapısı ve fikri oluşturulmuştur. Bu bölümde ayrıca, çalışmamızın daha rahat anlaşılabilmesi maksadıyla çok geniş uygulama alanı bulunan sigorta'nın farklı açılardan ayrımları kendi içlerinde izah edilmiştir.İkinci bölümde çalışmamıza giriş yapılmış ve bu kapsamda Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortalarında Hasarın belirlenmesi amacıyla nasıl bir yol izleneceği, hasarın hangi kapsamda belirleneceği, ne gibi durumlarda hasarın inceleneceği gibi konular işlenmiştir. Bu bağlamda hasar incelemesi yapılırken uygulama alanından da örnekler verilerek çalışma hakkında farklı bakış açıları oluşturulmuştur.Üçüncü bölümde Kasko Sigortası genel hatları ile ifade edilmiş, bu sigorta türü içerisinde hangi durumlarda hasarın ne şekilde belirleneceği ortaya konmuştur. Yine, diğer sigorta türlerin de olduğu gibi hasar tespiti ve belirlenmesi yapılırken yasal mevzuat, faiz hesabı, zamanaşımı ve yetki konuları da ayrıca tartışılmıştır.Dördüncü ve beşinci bölümde ise Yangın ve Deprem Sigortaları kapsamında hasar tespiti ve belirlenmesi hususları irdelenmiş, genel ilkelere değinilmek suretiyle hangi tür hallerde risklerin meydana geldiği ve bu risklerin ne şekilde tespit edildiği gibi sorulara cevap aranmıştır.Çalışmamızın sonuç bölümünde ise Sigorta hukukunun amacı, geçmişi ve günümüzdeki durumu değerlendirilerek tezimizin konusunun ne kadar önemli olduğu, geniş anlamda bir bütünlük sağlanması ve de eksikliklerin giderilmesi için neler yapılabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.Anahtar Sözcükler1.Sigorta2.Hasar3.Risk4.Zamanaşımı5.Yetki
Özet (Çeviri)
Although the Insurance Law has a wide range of applications, in this study, it is aimed to discuss and probe especially Indemnity Insurances.The study mainly consists of five chapters; each chapter is internally classified according to subjects and titles. In this scope, primarily the general information regarding the thesis to be defended is given as the introduction part so that the frame of the study is drawn as well as the claims and subjects to be proposed are defined.In the first chapter, detailed explanations regarding the scope of insurance contract which is the basis of Insurance Law and the elements, principles and concepts dominating the insurance law have been given. By this, the basis and idea of our thesis is formed. Additionally in this chapter, the internal differences of the insurance which has broad application areas have been explained from different aspects in order to make our study clear and much understandable.In the second chapter, a prologue has been made, and with this aspect, the subjects such as what kind of way should be followed to detect the damage in Necessary Pecuniary Liability Insurances, in what scope the damage should be assessed and in which situations the damage should be inspected, have been embroidered. With this point of view examples of the area of applications have been presented while inspecting the damage in order to create different aspects.In the third chapter, Comprehensive Insurance (Automotive) has been expressed with the general outlines, also it has been presented in which cases and how the damage is detected. Once again like the other kinds of insurances, topics like legal regulations, interest calculations, lapse of time and authorization have been discussed while detecting and assessing the damage.In fourth and fifth chapter, with the scope of the Fire and Earthquake Insurances, detecting and assessing damage have been studied, With the presentation of general principles, the answers of the questions like in which situations the risks arise and how can those risks be detected, are searched.In the conclusion of our study, the aim of insurance law, its past and its status of today have been discussed so that the importance of the subject, the requirement for the provision of a broad level of integrity and the methods to make out the shortages have been suggested.