Hayat dışı sigortalarda prim hesabı
Premium calculation in nonlife insurance
- Tez No: 879602
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KINACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Hasar Büyüklüğü, Hasar Sayısı, Poliçe, Prim, Poliçe Modifikasyonu, Tazminat, Claim Severity, Claim Frequency, Policy, Premium, Policy Modification, Compensation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüz dünyasında her alanda artan risklere paralel olarak sigorta sektörü giderek daha önemli bir hale gelmektedir. Sigorta sektörü hayat sigortaları ve hayat dışı sigortalar olmak üzere başlıca iki alanda faaliyet göstermektedirler. Ülkemizde hayat dışı sigortaların sigorta sektörü içerisindeki payı oldukça yüksektir. Hayat dışı sigortalarda en önemli problem doğru bir prim belirlenmesidir. Prim belirlenirken hem hasar sıklığı hem de hasar büyüklüğü dikkate alınmaktadır. Ayrıca poliçelerin kapsamında yapılan bazı modifikasyonlar sayesinde hem ürün çeşitliliği artırılmakta hem de üstlenilen riskte ve dolayısıyla primde bir azaltma sağlanabilmektedir. Bu çalışmada hem hasar sıklığı ve hasar büyüklüğü için modeller ele alınmış ve yeni modeller hem de poliçe kapsamında yapılabilecek yeni modifikasyonlar önerilmiştir. Çeşitli prim prensipleri kullanılarak farklı durumlar için prim hesaplamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, parallel to the increasing risks in every field, the insurance sector is becoming increasingly important. The insurance sector operates mainly in two areas: life insurance and non-life insurance. In our country, the share of non-life insurance in the insurance sector is quite high. The most important problem in non-life insurance is determining the correct premium. When determining the premium, both the frequency and the severity of claims are taken into account. Additionally, through certain modifications made to the policy coverage, both product variety is increased and a reduction in assumed risk, and therefore the premium, can be achieved. This study examines models for both claim frequency and claim severity, proposes new models, and suggests new modifications that can be made to policy coverage. Premium calculations for different scenarios are made using various premium principles.