Geleneksel pazarlama ile yeşil pazarlama stratejilerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of traditional marketing and green marketing strategy
- Tez No: 261468
- Danışmanlar: PROF. EMRE BECER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Sürdürülebilirlik, Yeşil Pazarlama, Globalisation, Sustainability, Green Marketing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geleneksel pazarlama ile sürdürülebilirlik kavramı arasındaki çelişki, dünyayı daha yaşanabilir bir yer kılmak isteyen herkesi yeni pazarlama disiplinleri üzerine düşünmeye itmiş, yeşil pazarlama kavramı bunun sonucu ortaya çıkmıştır. Yeşil pazarlamanın ilkeleri her ne kadar temellerini geleneksel pazarlama üzerine kurmuş olsalar da varmak istedikleri nokta açısından ciddi farklılıklar göstermektedir. Geleneksel pazarlamanın doğası ve gereksinimleri nedeniyle `bugün' üzerinden tanımlamak zorunda olduğu tüm öğeler, yeşil pazarlamada `yarın'a da yanıt vermek zorundadır. Sürdürülebilirlik ilkesinin zorluğu ve kesinliği yeşil pazarlamanın geleneksel pazarlamadan bir çok noktada uzaklaşması ve kendini yeniden tanımlaması gereğini doğurmuştur. Bu farklar pazarın varolan temel dinamikleriyle zaman zaman çakışır ve bir takım çıkmazları vardır ama yine de bugün hala yeşil pazarlamanın olgunlaşması için faaliyetler yürütülmektedir. Tezde bu iki pazarlama disiplini arasındaki farklılılıklar hem içeriksel hem de şekilsel olarak ele alınmıştır. Bu ele alış için öncelikle yeşil pazarlamayı doğuran ana etken olan küreselleşme irdelenmiş, küreselleşmenin geleneksel pazarlama üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yeşil pazarlamanın etiketleme ve ambalajlamadan reklam faaliyetlerine kadar her adımında, sürdürülebilirlik kavramının izlerini yakalamak gerektiğine göre, gelecek ile ilgili somut adımların atıldığı pazarlama şeklinin yeşil pazarlama olduğu da görülebilir.
Özet (Çeviri)
As the conflict between the conventional marketing practices and the concept of sustainability grew stronger due to the rise of worldwide consciousness and efforts to make the world a better place, more people were forced to think and innovate on new marketing disciplines, paving the way for the concept of `green marketing? to emerge.Despite the fact that green marketing has its foundations rooted in the basics of conventional marketing, it has procured critical differences for the sake of achieving its desired objectives. What the conventional marketing has to define according to the needs and concerns of `today?, green marketing has to define in accordance with `tomorrow?. The challenges and precision of sustainability as a principle, have necessitated green marketing to diverge from conventional marketing in many ways and even at the end of the day, to redefine itself. While these differences and divergences result in conflicts with many of the existing market realities and dynamics, creating various cul-de-sac?s; ambitious efforts and operations to bring green marketing to maturity are still under way. The subject and aim of this dissertation is to discuss the elemantary differences between these two marketing disciplines in both content and format-wise. In order to base this discussion on solid ground, primarily `globalization? - as the main trigger of green marketing, and its effects on conventional marketing have been thoroughly analyzed. As green marketing has to reconcile with the basics of sustainability in every step of its way, from labeling to packaging and all kinds of commercial activities; it can be said that an ideal marketing discipline that can help us take solid steps for a better future may spring up from the fresh practices of green marketing.