Sosyal bilgiler öğretmenleri ve ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin tarihsel bilgiye ilişkin algılarının incelenmesi
The analysis of perception concerning with historical knowledge of social studies teachers and primary school second grade students
- Tez No: 262209
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih, Tarihsel bilgi, Tarihsel algı, History, Historical knowledge, Historical perception
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu araştırma, Sosyal Bilgiler öğretmenleri ve ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinde ?tarihsel bilginin nasıl algılandığını? ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama (survey) modeli, nitel araştırma yöntemlerinden ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde kullanılan testler sırasıyla; Test bağımsız iki grup arası farkların ?t? testi (İndependent Samples“t”), tek yönlü varyans analizi (One Way Anova), Tukey ve Tamhane testleridir. Niteliksel yöntemlerle elde edilen veriler ise betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş, elde edilen veriler düzenlenerek neden-sonuç ilişkisi irdelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunu oluşturan anket, İstanbul ve Manisa illerinde toplam 21 ilköğretim okulundan 450 ikinci kademe öğrencisi ve 50 Sosyal Bilgiler öğretmenine uygulanmıştır. Nitel boyutunu oluşturan yarı yapılandırılmış görüşme formu ise aynı gruptan 5 öğretmen ve 12 öğrenciye uygulanmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular kapsamlı bir şekilde sonuç bölümünde tartışılmıştır. Elde edilen veriler ışığında genel olarak öğrenci ve öğretmenlerin tarihsel bilgiyi algılayışları arasında fark olduğunun yanı sıra, öğretmenlerin algılayışlarının, öğrencilerin algılayışlarına çok fazla etki etmediği kanısına da varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to uncover how historical knowledge was perceived in social studies teachers and primary school second grade students. For this purpose in the study, general screening (survey) model of quantitative research methods, the semi-structured interview techniques of qualitative research methods were used. Tests used in the analysis of quantitative data are Independent Samples“t”test, One Way Anova, Tukey and Tamhane tests. Data obtained from qualitative methods were examined with descriptive analysis methods; by organizing the data obtained, cause-effect relationship was examined and interpreted. Questionnaire forming the quantitative size of the research was applied to 450 second stage students and 50 social studies teacher from a total of 21 primary schools in Istanbul and Manisa. Semi-structured interviews forming the qualitative size of research was applied to 5 teachers and 12 students teachers and students apart from these students and teachers.Findings as a result of the research are discussed in a comprehensive manner in the conclusion section. In the light of the obtained data, in general it is thought that there is a difference between students and teachers? perception of historical knowledge, as well as teachers? perceptions did not have much effect on the students? perception.