Köpeklerde kalça displazisinin juvenil pubic symphysiodesis (JPS) tekniği ile sağaltımı üzerine klinik çalışmalar
Clinical studies of hip dysplasia treatment with juvenil pubic symphysiodesis (JPS) technique in dogs
  1. Tez No: 262219
  2. Yazar: NEVZAT AKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Veteriner Hekimliği, General Surgery, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon indeksi, JPS, kalça eklemi displazisi, merkezler arası uzaklık, Norberg açısı tayini, Distraction of index, JPS, hip dysplasia, distance between the centers, Norberg angle
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, KED'nin sağaltımında JPS tekniğinin klinik ve radyolojik olarak izlenmesi ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışma materyalini, 16 ? 20 haftalık, 12 ? 18 kg canlı ağırlığa sahip 10 dişi, 2 erkek toplam 12 adet melez köpek oluşturdu.Tüm olgular klinik muayeneden geçirildi. Preoperatif, postoperatif 1. 3. ve 6. aylarda standart ventro ? dorsal pozisyonda direkt, Pennhip ve Vezzoni distraktörleri ile radyografileri alındı. Elde edilen görüntüler üzerinde norberg açı ölçümleri, distraksiyon indeksleri ve caput femoris merkezleri ile acetabulum merkezleri arasındaki mesafe belirlendi.Klinik muayenede, ortolani testlerinde preoperatif olarak 6 olguda bilateral, 2 olguda unilateral pozitif sonuç elde edilirken, diğer 4 olguda negatif sonuç elde edildi.Köpekler 1 günlük açlık periyodunu takiben 0,05 mg/kg atropin sülfat (Atropin®, Vetaş) deri altı, kas içi 1 mg/kg ksilazin HCl (Alfazyne®, Ege-Vet) 10mg/kg dozunda kas içi ketamine HCl (Alfamine®, Ege-Vet) % 2'lik konsantrasyonda isofloran (İsoflurane ? USP®, Adeka) protokolü ile anesteziye alındılar.Bu işlemlerden sonra, dişi köpeklerde tam median hat üzerine, erkek köpeklerde penisin lateralinden, symphysis pubis üzerinde kranial ve kaudalinden 1 ? 2 cm geçecek şekilde yaklaşık 12 cm'lik deri ensizyonu yapıldı. Deri altı bağdokusu küt diseksiyonla ayrıldı. Bölgede bulunan a. ve v. pudentalis'in yan kollarından kaynaklı kanamalar, ligatüre edilerek kontrol altına alındı. Daha sonra symphysis pubis üzerine yapışık halde bulunan m. gracilis ve m. pectineus kaslarının fasyaları küt olarak diseke edildi. Symphysis pubis açığa çıkarıldı. Koterizasyon sırasında rektum ve uretranın zarar görmesini engellemek amacı ile symphysis pubis'in altına önden bir spatula yerleştirildi. Daha sonra symphysis pubis'in distalinden proksimale doğru 2/3 lük kısmı 40 W gücünde elektrokoter ile dağlanarak büyüme plaklarının nekroze edilmesi sağlandı. Koterizasyon işlemi 10'ar saniyelik periyotlar halinde uygulandı. Her koterizasyon işleminden sonra bölge fizyolojik tuzlu su ile yıkanarak bölgenin serin tutulması ve bölge dışındaki dokuların koterizasyon işleminden zarar görmesi engellendi.Postoperatif sedasyon altında yapılan ortolani testleri, 1. ayda 3 olguda bilateral pozitif, diğer 9 olguda negatif, 3. ve 6. aylarda ise negatif idi.Standart ventro ? dorsal pozisyonda alınan radyografiler üzerinde Norberg açı ölçümleri sırası ile preoperatif, 1. ay, 3. ay ve 6. aylarda ortalama olarak sağ koksafemoral eklem için, 110,92±1,32; 115,08±1,64; 118,75±1,38; 122,75±0,810; sol koksafemoral eklem için, 105,08±2,46; 113,42±1,22; 115,83±0,67; 119,0±0,620 olarak belirlendi.Merkezler arası uzaklık sağ koksafemoral eklem için, 0,31±0,019; 0,15±0,045; 0,066±0,035; 0,016±0,016 sol koksafemoral eklem için, 0,31±0,022; 0,13±0,050; 0,058±0,031; 0,016±0,016; olarak belirlendi.PennHip Distraktörü ile alınan radyografiler üzerinde distraksiyon indeksleri sırası ile preoperatif, 1. ay, 3. ay ve 6. aylarda ortalama olarak sağ koksafemoral eklem için, 0,66±0,037; 0,45±0,018; 0,40±0,030; 0,32±0,017 cm olarak kaydedildi. Sol koksafemoral eklem için, 0,67±0,059; 0,49±0,039; 0,42±0,021; 0,32±0,013 cm olarak tespit edildi.Merkezler arası uzaklık sağ koksafemoral eklem için, 0,57±0,038; 0,42±0,016; 0,39±0,028; 0,32±0,017 cm olarak belirlendi. Sol koksafemoral eklem için, 0,58±0,049; 0,44±0,037; 0,39±0,019; 0,32±0,013 cm olarak belirlendi.Sonuç olarak JPS oparasyonunun izlenen süreçte Norberg açısında artış, distraksiyon indeksi ve merkezlerarası uzaklıkta azalma sağladığı, bu nedenle KED profilaksisi amacı ile önerilmesinin uygun olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the clinical and radiological findings of JPS technique for treatment of hip dysplasia in dogs. For this purpose, a totally 12 mongrel dogs puppies (10 female and 2 male), 16 ? 20 weeks old, 12 ? 18 kg body weight were used.All animals were examined clinically. Preoperatively Ortolani?s tests were positive in 6 dogs bilaterally and in 2 dogs unilaterally, also were negative other 4 dogs. Radiographies were taken in standard VD position and distraction position using Vezzoni distractor in preoperatively and 1st 3rd and 6th months postoperatively in all dogs. Norberg angle and distraction index were measured on radiograms.Following one day fasting period, dogs were anaesthetised by 0,05 mg/kg atropine sulfate (Atropin®, Vetaş) subcutaneously, 1 mg/kg xylazine HCl (Alfazyne®, Ege-Vet) intramuscularly, 10 mg/kg dose intramuscularly ketamine hydrochloride (Alfamine®, Ege-Vet) at concentrations of %2 isoflurane (isoflurane - USP ®, Adeka).Approximately 12 cm skin incision, 2 cm longer than symphisis pubis from both cranial and caudal ends, was made exactly on the median line in female dogs and just laterally to penis in the male dogs. Subcutaneous tissue was separated with blunt dissection. Bleeding due to a. and v. pudentalis was controlled with ligation. Following the blunt dissection of the fasciae of gracilis and pectineus muscles from the pubis, symphysis pubis was exposed. During electrocauterization, protection of the rectum and urethra was accomplished by insertion a spatula into the cranial pelvic canal. To obtain necrosis of the growth plate, 2/3 parts of pubis was cauterizated by using 40 W electrocauter, starting from the proximal to the distal of the symphysis pubis. Cauterization procedure was repeated in 10 seconds intervals. After each cauterization, because of the protection of surgical area and other related tissues, region was washed with warm saline solution. The results of Ortolani?s tests postoperatively, 1 months, three dogs were bilaterally positive, the other nine dogs were negative. Also postoperatively 3 and 6 month findings of Ortolani?s method were negative.The mean and standard error of the Norberg angle measurements on the radiographs from the standard ventro?dorsal position, postoperatively 1, 3 and 6 months, 110,92 ± 1,32, 115,08 ± 1,64, 118,75 ± 1,38, 122,75 ± 0,810 for right coxofemoral joints, and 105,08 ± 2,46, 113,42 ± 1,22, 115,83 ± 0,67, 119,0 ± 0,620 for left coxofemoral joints were calculated, respectively.The mean and standard error of the distance between the centers measurements on the radiographs from the standard ventro?dorsal position, postoperatively 1, 3 and 6 months, , 0,31±0,019; 0,15±0,045; 0,066±0,035; 0,016±0,016; for right coxofemoral joints, and 0,31±0,022; 0,13±0,050; 0,058±0,031; 0,016±0,016; for left coxofemoral joints were calculated, respectively.The mean and standard error of the distance Distraction indices on the radiographs from the standard ventro?dorsal position, postoperatively 1, 3 and 6 months, , ,66 ± 0,037, 0,45 ± 0,018, 0,40 ± 0,030, 0,32 ± 0,017 cm for right coxofemoral joints, and 0,67 ± 0,059, 0,49 ± 0,039, 0,42 ± 0,021, 0,32 ± 0,013 cm for left coxofemoral joints were calculated, respectively.The mean and standard error of the distance between the centers measurements on the radiographs from the standard ventro?dorsal position, postoperatively 1, 3 and 6 months, 0,57 ± 0,038, 0,42 ± 0,016, 0,39 ± 0,028, 0,32 ± 0,017 cm, for right coxofemoral joints, and 0,58 ± 0,049, 0,44 ± 0,037, 0,39 ± 0,019, 0,32 ± 0,013 cm for left coxofemoral joints were calculated, respectively.The juvenil pubic symphysiodesis results in the increase of the Norberg angle, and decrease in both the distraction index and distance between the centers, so it was concluded that, the recommendation of the JPS for CHD prophylaxis is suitable.