Sinema filmlerinde izleyicinin etkilenmesinde önemli rol oynayan öğelerden biri olarak film müziği
Film music as one of the important factors that makes audience impressed in movies
- Tez No: 262476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, müzik, film müziği, soundtrack, Cinema, music, film music, soundtrack
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Gösterimlerde müzik kullanımı sinemanın bulunuşunun dahi öncesine dayanmaktadır. İlk zamanlardan bugüne dek müziğin filmde kullanım şekli birçok değişiklik göstermiştir. Ancak ne şekilde olursa olsun amacı filmde verilmek istenen mesajın etkisini arttırmak ve duyguyu desteklemektir. Müziğin, insanın ruh halinde kısa süreli de olsa büyük değişiklikler yaratabilen, heyecan, gerilim, neşe, hüzün gibi duygular uyandırabilen bir unsur olduğu bilim dünyası tarafından da kabul edilen bir gerçektir. Bu çalışmada, daha önce sınırlı sayıda araştırmaya konu olan film müziklerinin, filmdeki işlev ve etkilerinin tespitine çalışılmıştır. Bu amaçla daha önce müziğin etkileri üzerine yapılan araştırmalar taranmış, müziğin etkisini sorgulayan bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda film müziğinin izleyicilere etkileri üzerinde önemli olabilecek bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Utilization of music in projections is based on even before cinema's invention. Utilization forms of music in movies' have been transformed from past to present. However, by any means its purposes are to increase effect of message which is intended to give in movie and to support emotion. It is an accepted scientific fact that music is an element that may effect human's mood even if for a short period of time and may cause emotions such as excitement, tension, sorrow. In this study, it is been attemped to prove function and effects of soundtracks that has been subject to limited number of researches. For this purpose, the researches of music's effects, that had already been performed, have been browsed; a questionnaire study which examines music's effect has been performed. Obtained data was analyzed on SPSS program. As a result of that analysis, the findings were significant on the effects of the film music on the spectators.