Halkla ilişkiler alanında yıldırma (mobbing) araştırması
Mobbing research in public relation area
- Tez No: 262479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEHER ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, yıldırma, zorbalık, Public relations, mobbing, bullying
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu çalışmada, halkla ilişkiler alanında yıldırmanın var olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Veri toplama tekniği olarak çevrimiçi yöntemlerden biri olan online araştırma formu kullanılmıştır. Yıldırma ölçümü için BYAG'un özel izni ile Einarsen ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve dünya çapında kullanımı en yüksek ölçüm aracı olan NAQ ölçeği kullanılmıştır. Tanıtıcı sayfasındaki tanımdan yola çıkılarak araştırmanın gerçekleştirilmesi için seçilen anakütle (PR İletişim Platformu), Türkiye genelinde halkla ilişkiler çalışanlarını barındırdığından çalışmanın amacına uygun bulunmuştur.Araştırma kapsamında elde edilen veriler, SPSS paket programı yardımı ile incelenmiştir. Betimsel teknikler olarak; merkezi eğilim ve değişim ölçüleri, frekans tabloları ve çapraz tablolar, pasta, bar ve histogram grafikleri kullanılmıştır. Değişkenler, hem tekil olarak hem de toplama ölçekleri üzerinden Kolmogorov Simirnov Normallik Testi ile incelenmiştir. Faktör analizinden yararlanarak, halkla ilişkiler alanı özelinde, NAQ maddelerinin hangi başlıklar altında toplanacağı incelenmiştir. 2 Alt örnek bulunduran değişkenler için bağımsız örnek t testi, 3 ve daha fazla alt örnek bulunduran değişkenler için ANOVA testi uygulanmıştır. Homojenlik ölçümü gerektiren durumlarda, ara bir işlem olarak Levene testine başvurulmuştur. Gerekli hallerde; Post ? Hoc testlerinden yararlanılmış ve genellikle Tamhane 2 yönteminin kullanılması uygun olmuştur.Halkla ilişkiler alanındaki mevcut yıldırmanın %40 seviyesinde olduğu, yıldırma şiddetinin ise oldukça düşük olduğu bulunmuştur. Yıldırma davranışlarını açıklayan faktörler, halkla ilişkiler alanı özelinde belirlenmiştir. Elde edilen bu 7 faktör; ?İşe dair saldırılar yoluyla işten uzaklaştırma hedefi?, ?Dışlama ve belirgin sataşma?, ?Kurbanın önemsizleştirilmesi?, ?Zorbanın kişiliğinden doğan saldırılar?, ?Açıkça kurbanı hedef alan yoğun şiddet? ve ?Düşünsel dışlama? adları ile etiketlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine whether the mobbing exists in the public relation area or not. The data collection technique used in this study is the online research form which is one of the online methods. With the special permission by BYAG, NAQ scale which is developed by Einarsen and his colleagues and commonly used worldwide was used to calculate the degree of mobbing. The main block (PR communication Platform) that is chosen to complete the study based on the definition on the introductory page, was found appropriate with the purpose of the study as it includes the employees of PR areas through out Turkey.SPSS package program was used to evaluate the data collected under this study. By using the figurative techniques; the measures of center tendency, frequency tables and crosstabs, pie charts, bar charts and histograms were used. The variables were evaluated by Kolmogorov Simirnov Test of Normality both individually and through calculation measures. By applying the factor analysis, it was examined to determine under which sections the NAQ items should be assembled particularly for PR area. Individual sample test-t for the variables with 2 sub-samples and ANNOVA test for the variables with 3 or more sub-samples were applied. Levene test was applied as an additional process when homogeneity measurement was needed. When deemed necessary, Post ? Hoc tests were also applied and usually Tamhane 2 method was agreed as the most appropriate method.It was noted that the mobbing in the PR area is 40% while the mobbing intensity is rather low. The factors defining the mobbing behavior were determined particularly for the PR area. This 7 factors determined at this study are labeled as follows: ?target to remove from the office by the attacks within the scope of job?, ?exclusion and obvious taunt?, ?trivialization of the victim?, ?invasions created by the personality of the persecutor?, blistering violence targeting the victim obviously? and ?ideational exclusion?.