Emine Semiye hayatı, fikir dünyası, sanatı, eserleri
Life, thoughts, art and works of Emine Semiye
  1. Tez No: 263229
  2. Yazar: ŞAHİKA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Kadın Yazarlar, Emine Semiye, Ahmet Cevdet Paşa, Osmanlı Kadın Hareketi, Turkish Literature, Female Writers, Emine Semiye, Ahmet Cevdet Pasha, Ottoman Woman Movement
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 468
Özet
Emine Semiye Hanım Tanzimat döneminin ünlü isimlerinden tarihçi, hukukçu, devlet adamı Ahmet Cevdet Paşanın kızı, ilk kadın romancımız olarak kabul edilen Fatma Aliye Hanım'ın kız kardeşidir. 1864-1944 yılları arasında, uzun sayılabilecek bir hayat sürmüş ve bu zaman içinde toplumsal ve edebî birçok değişime şahit olmuştur. Adını II. Meşrutiyet yıllarındaki siyasi, sosyal ve edebî faaliyetleriyle duyurmuş ancak sonrasında unutulmanın eşiğine gelmiştir.Emine Semiye, öncü Osmanlı kadınları arasındadır. Türk kültürü, medeniyeti ve edebiyatı tarihinin ilk kadın politikacı, gazeteci, öğretmen, hikâyeci ve romancıları arasındadır. İttihat ve Terakki Partisi'nin Selanik'te kadınlar kolu başkanlığını yapar, Osmanlı Demokrat Fırkası'na katılır. Hizmet-i Nisvan ve Şefkat-i Nisvan isimli kadınları toplumsal hayata katmayı hedefleyen iki dernek kurar. Cumhuriyet sonrasındaki yıllarda ise kız çocuklarının eğitimine verdiği önemi fiiliyata geçirir ve Sivas, Adana, Ordu kız okullarında öğretmenlik yapar.Yazar toplumsal duyarlılıklara sahip bir kadın olarak yetiştirilmiştir. Bunun için de sosyal faaliyetleri gibi edebî eserlerinde de toplumsal fayda hedefini gözetmiştir. Eserlerinde devrin sosyal hayatının sorunları anlatmaya ve çözüm yolları göstermeye çalışır. Tanzimat sonrasındaki yıllarda modernleşmenin bir parçası olarak başlayan kadınların eğitimi, eğitimli kadının hak ve özgürlüklerinin farkına vararak aile hayatında ve toplumsal hayatta hak ettiği konuma gelebilmesi onun sık sık vurguladığı konulardır. Çocuk terbiyesi de kadınla ilişkilendirilen bir konu olarak onun eserlerinde önemli bir yer alır.
Özet (Çeviri)
Emine Semiye Hanım is the daughter of Ahmet Cevdet Pasha, who is one of the famous people in the Administrative Reforms Period, a historian, jurist, statesman, and she is the sister of Fatma Aliye Hanım, who is accepted as our first woman writer. She lives a long life between 1864-1944 and witnesses many social and literary changes. She becomes famous by political, social and literary activities in the years of the Second Constitutional Monarchy but then nearly happens to be forgotten.Emine Semiye is one of the pioneer Ottoman women. She is among the first politicians, journalists, teachers, narrators and novelists of the history of Turkish culture, civilization and literature. She is the chairwoman of the women?s branch of the Committee of the Union and Progress (İttihat ve Terakki Partisi) in Salonika and joins the Ottoman Democratic Party. She founds two associations, Hizmet-i Nisvan and Sevkat-i Nisvan which aim to include women in the social life. After the years of Republic, she puts into practice her plans for girls? education and teaches in the schools for girls in Sivas, Adana, and Ordu.The writer is grown up as a woman that has social sensitivities. For this reason, she gives importance to the aim of social benefit like her social activities in her literary works. In her works she tries to tell the problems of the period?s social life and to show solutions. She often emphasizes women?s education, the educated women?s gaining in the family and the society the place they deserve by getting aware of their rights and independence, as a part of modernization after the years of Administrative Reforms. Bringing up children, assumed to be related to women, also has an important place in her works.