Osmanlı sanayileşme hareketleri ve Teşvik-i Sanayi Kanunu
Ottoman industry promotion Act of Industrialization and Movement
  1. Tez No: 263729
  2. Yazar: ESİN SUSAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. BEHSET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi, Devrim, Teşvik, Kanun, El Üretimi, Üretim, İthalat, İhracat, Industry, Revolution, Encouragement, Law, Manual Production, Production, Imports, Export
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı Osmanlı Devleti'nin imalat sanayisinin, sanayileşen Avrupa karşısında atıl duruma düştüğünü belirterek buna karşılık İmparatorlukta modern bir sanayi tesis etmek için Osmanlı yönetiminin verdiği mücadeleyi incelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası sanayi devrimidir. Sanayi devrimi sonrası Avrupa'nın artan ticaret hacmi karşısında Osmanlı imalat sektörünün hızla gerilemesi ve Avrupalı tüccarların, Osmanlı pazarlarını işgalidir. Bu konuyu tahlil edebilmek için ilk önce Osmanlı Devleti'nin ekonomik yapısının incelenmesi, ikinci olarak sanayi devrimi ve İmparatorluğa olan olumsuz etkileri incelendikten sonra üçüncü olarak Osmanlı Devleti'nin sanayileşme yolunda gösterdiği çabalar ve son olarakta ülkede sanayiyi tesis etmek için çıkardığı Teşvik-i Sanayi Kanunu, söz konusu kanunun içeriği, uygulanabilirliği ve başarı ya da başarısızlığı anlatılmaktadır.Sonuç olarak Osmanlı Devleti sanayi devriminden olumsuz etkilenmiş, mevcut şartlara ayak uydurmaya çalışarak sanayileşme yoluna girmiştir. Yalnız içinde bulunulan şartlar itibariyle Osmanlı sanayileşmesi gerçekleşememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study of the Ottoman Empire's manufacturing industry, industry to become idle in the face of Europe stated that the corresponding fall in the Empire to a modern industrial plant is to examine the struggles of the Ottoman administration. Industrial revolution is the main starting point of the study. After the industrial revolution in Europe against the Ottoman Empire's growing manufacturing sector, trade volume and the rapid decline of European traders, is the occupation of the Ottoman market. This issue to analyze, you first the Ottoman Empire, the economic structure analysis, the second as the industrial revolution and the Empire, the negative effects after examining the third as the Ottoman Empire, industrialization in the way of his efforts and solidarity Empire industries plant to remove the incentive-i Industrial Law , the contents of that Act, discusses the applicability and success or failure.As a result, adversely affected by the industrial revolution in the Ottoman Empire, by trying to adapt to current conditions entered into the path of industrialization. Solo in industrialization in circumstances that are never realized as the Ottomans.