Yerel yönetimlerde stratejik planlama anlayışı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneği
The concept of strategical planning in local administrations: The example of Kocaeli Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 263728
  2. Yazar: ERKAN AYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H.İLKER ÇARIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strategic Planning, Strategic Planning in Local Administration, The Strategical Planning Of Kocaeli Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yerel yönetimler, kent yerel kalkınması sağlanması için stratejik planlarını doğru ve nesnel kriterlere göre yapmalıdır. Bu anlayışıyla yatırımların planlamasının ülkemizin yerelden genele kalkınmasında büyük önemi olduğu açıktır. Bu nedenle, yerel yönetimlerde başarının anahtar faktörlerinin yerel yönetim iç dinamiklerinde kurgulanacak stratejik plan ve bunun alt eylem planları ile gerçekleşmesi gerçeği ele alınmalıdır.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il sınırlarına hizmet veren yapısı ve yaptığı uygulamaları stratejik planına dayandırması bakımından Türkiye'nin ender uygulamalarından birini gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada yerel yönetimler ve stratejik planlama kavramları geniş bir yelpazede incelenmiştir. Stratejik planlamanın yerel yönetimlere özgü özellikler göz ününde bulundurularak uyumlaştırıldığı, stratejik planlama sürecinin bilinçli biçimde uygulandığı, farklı örneklerden yararlanıldığı takdirde yerel yönetimlerde de başarılı olabileceği iddiası çalışmada yer almıştır.Çalışmanın birinci bölümünde Türkiye'de yerel yönetimler ve kısa tarihçesi incelenmiştir. İkinci bölümde, stratejik yönetim ve planlama süreci aşamaları detayla ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'deki Yerel Yönetimlerin Stratejik Planlaması ve akabinde dördüncü bölümde Yerel Yönetimlerin Stratejik Planlama Uygulamaları dünya örnekleriyle harmanlanmıştır. Son bölümde ise; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi model uygulama olarak detaylarıyla incelenmiş ve Stratejik Planın Alanlara Göre Proje/Faaliyet Dağılımı göz önünde bulundurularak Kentsel Dönüşüm konusu incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise son dönemde yayımlanan 2010-2014 Stratejik Planı ve değerlendirmesi, sonuç bölümünde de karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Local governments have to ensure accurate and objective criteria to provide urban local development plans. Together with this approach, investment planning have clearly great importance the development of our country from the local to the public. Therefore, the key factor of success in local government will be constructed in the internal dynamics of the local government strategic plan and with this plan of action should be addressed to take place at the bottom of the truth. Kocaeli Metropolitan Municipality realizes one of the rare applications serving the province of structure and its applications based on the strategic plan in terms of Turkey's In this study, local governments and strategic planning concepts were widely examined. Strategic planning to local authorities have specific features observed in the alignment reputation, strategic planning process consciously applied, take advantage of different samples can be successful if local governments in the study claims were included.The first part of the study, a short history of local governments in Turkey were investigated. In the second chapter, strategic management and planning stages of the process has been studied with detail. In the third section, the Strategic Planning of Local Government in Turkey, and subsequently in the fourth section of the Local Government Strategic Planning Practices were blended world examples. In the last section, Kocaeli Metropolitan Municipality as a detailed model of the application has been examined especially considering the sector of the Strategic Plan Project / Activity Distribution of Urban Transformation were examined. In the fourth part, the last 2010-2014 Strategic Planning Practices is examined and compared with the 2007-2011 Strategic Planning.