Rus dış politikasında Ukrayna faktörü
The Ukraine factor in the Russian foreign policy
  1. Tez No: 263758
  2. Yazar: YUSUF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Uluslararası İlişkiler, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Foreign Policy, International Relations, Russian Federation, Ukraine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan devletlerden biri olan Ukrayna hem bulunduğu konum hem de sahip olduğu yer altı zenginlikleri ve verimli topraklarıyla birçok ülkenin dikkatini çektiği gibi, Rusya Federasyonu açısından da dış politikasının şekillenmesinde önemli bir yere sahip olmuştur.Tarafların ortak bir tarihe ve kültüre sahip olmalarına karşın iki ülke arasındaki ilişkilerin genel olarak olumsuz bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bunun en büyük gerekçesi Rusya'nın Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bölge ülkeleri üzerinde bir baskı kurmak istemesi ve kendini eski Sovyetlerin mirasçısı olarak kabul etmesidir. Dolayısıyla Sovyetler Birliği dönemindeki güçlü yapının yeniden oluşturulması Rusya'nın en büyük isteğidir. Rusya bölgedeki etkin varlığını koruyabilmek için Ukrayna'nın öneminin farkındadır. Aynı zamanda Rusya hem bu etkinliğini arttırmak hem de Ukrayna'nın bulunduğu konumunu ve değerlerini kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmak istemektedir. Ukrayna'yı Rusya açısından önemli kılan konuları şöyle sıralayabiliriz; Rus ekonomisi açısından önemli olan madenlerin Ukrayna'dan çıkması, Kırımda bulunan askeri üssü, Ukrayna'nın geniş Rusya topraklarının batıya açılan kapısını oluşturması ve enerji koridoru durumunda olması, mekanik üretimi için önemli olan malların Ukrayna'da bulunması ve bu ülke ile yapılan ticarette katma değerin düşük olması.Sonuç olarak Ukrayna, Rusya federasyonu açısından göz ardı edilemeyecek bir ülkedir. Bununla beraber, Ukrayna tam olarak tamamlayamadığı geçiş sürecini tanımlayabilir, sahip olduğu imkanlarını doğru bir şekilde değerlendirebilir ve ekonomik yapısını geliştirmeyi başarabilirse sadece Rusya Federasyonu'nun etkisinden tamamen çıkmakla kalmaz aynı zamanda dünyanın güçlü devletleri arasındaki yerini de alabilir.
Özet (Çeviri)
Ukraine, one of the states that occurred after disintegration of USSR, has attracted the attention of many countries with both its location and underground wealths and fertile land, and also as for Russian Federation it has had an important place in shaping of its foreign policy.Even though they have a common history and culture, we can tell that the relationship between the two countries generally performed in a negative way. The biggest reason of this situation is that after the demise of USSR, Russia wanted to establish a pressure on countries in the region and recognised itself as an inheritor of Soviet Union. Accordingly, reestablishing of the strong structure, in the Soviet period, is the largest request of Russia. To protect its active presence in the region, Russia recognizes the importance of Ukraine. At the same time Russia wants to increase this activity and also wants to use the position and values of Ukraine for its own interests. The matters that makes Ukraine important for Russia are following: the mines which is important for the Russian economy comes out from Ukraine, Russia has a military base in the Crimea, Ukraine is the gateway to the west of Russia's vast territory and their energy corridor, the goods which are important for the mechanical production find in Ukraine and this country has low value added while trade.In summary, Ukraine is a country that can not be underestimated for Russian Federation. However, Ukraine not only completely out of the influence of the Russian Federation but also it can take place among the world's powerful states if it defines the transition process that can not fully complete, accurately assess the opportunity of itself and managed to improve the economic structure.