Emniyet teşkilatında kariyer planlaması ve bir model önerisi
Career planning in turkish police organization and a model suggestion
  1. Tez No: 263759
  2. Yazar: SERHAT UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlama, Polis, Türk Emniyet Teşkilatı, Career, Career Planning, Police, Turkish Police Organization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezin amacı üstlendiği önemli görevler itibariyle ülkemizdeki en önemli kuruluşlardan biri olan Türk Emniyet Teşkilatı'nda mevcut kariyer planlama sistemini çalışanlar gözüyle inceleyerek, eksiklerini ve uygulamada açığa çıkan sorunlarını tespit etmek ve günümüz modern kariyer yönetimi anlayışını benimseyen yeni bir kariyer planlaması modelini ortaya koymaktır.Türk Emniyet Teşkilatı'nda kariyer planlaması kavramının teşkilat mensupları tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarabilmek amacıyla Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunda çalışan personelle bir çalışma yapılmıştır. Çalışmaya 2010 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 380 polis katılmıştır. Anket tekniği kullanılarak elde edilen verilerin analizinden elde edilen sonuçlar, Emniyet Teşkilatı'nda kariyer planlaması konusunda ciddi eksikliklerin bulunduğunu göstermektedir. Ankete katılanlar özellikle hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimlerin verimsiz ve yetersiz olduğu, ödüllendirme, sicil değerlendirmesi ve rütbe terfilerinde objektif olunmadığı konularında görüş bildirmişlerdir. Yapılan analizler sonucunda, örnekleme giren polislerin özellikle çalışılan birim, eğitim durumu ve rütbelere göre kariyer algılamalarında farklılık bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine current career planning system of, one of the most important institutions in our country, Turkish Police Organization according to staff members` point of view, to identify common problems in practice and to produce a new model of career planning which adopt today's modern career management approach.In order to bring out how the career planning concept is understood by Turkish Police Organization?s staff members a research has been carried out with General Directorate of Security and Ankara Police Department?s officials. A survey of 380 police officers was conducted in General Directorate of Security and Ankara Police Department. The results of the analysis of the data obtained by using questionnaire technique show that there are serious deficiencies in career planning in Police Organization. Those who participated in the survey think that pre-service and in-service training are inefficient and existing rewarding, evaluation and promotion systems are not objective. In conclusion, this study found significant differences between perception of career of police officers and the department, educational status and rank level.