86 numaralı Mühimme Defteri'nin özetli transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Summarized transcription and evalution of the Muhimme Register of number 86
  1. Tez No: 263871
  2. Yazar: MURAT ALANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN PAMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dîvân-ı Hümâyûn, Mühimme Defterleri, Fermân, Nâme, IV. Murad, Counsil of State, Mühimme Registers, Orders, Letters, IV. Murad
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Dîvân-ı Hümâyûn, Osmanlı merkez teşkilatı içerisindeki önemli kuruluşlardandı. Merkezdeki önemli işleri gören makam sahiplerinden oluşan ve padişah adına kararlar alan önemli karar organıydı. Ülkenin dâhili ve harici işleri Dîvân-ı Hümâyûn'da görüşülüp karara bağlanırdı. Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn'da görüşülüp alınan bu kararların önemli olanları için yazılan fermân ve nâmelerin kaydedilmeleriyle ortaya çıkmış bir defter serisidir. Bu defterler, Divân-ı Hümâyûn'dan çıkan kararların sûretlerinin kaydedildiği bir çeşit zabıtlar hüviyetinde olduğundan muhtevaları itibarıyla da pek çok araştırma sahasını ilgilendiren özelliğe sahiptirler. Çalışmanın konusunu oluşturan 86 Numaralı Mühimme Defteri, IV. Murad döneminde meydana gelen olayları ihtiva etmektedir. Özellikle 1636 ve 1637 yıllarında meydana gelen hadiseler hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Bu çalışmada öncelikle defterin transkripsiyonu ve hükümlerin kısa ve sade özetleri yapıldı. Daha sonra defterdeki olaylar tahlil edilip, dönemin diğer kaynaklarıyla birlikte değerlendirildi. Çalışmanın sonuna metnin tıpkıbasımı ve ayrıntılı indeks eklendi.
Özet (Çeviri)
The Council of State is one of the important institutions within the Ottoman central organization. It consisted of authorized people dealing with the important affairs in the centre and was the decision organ taking decisions on behalf of the sultan. The internal and external state affairs were discussed and resolved at the Council of State. Mühimme Registers are a series of records kept of the orders and letters written on resolutions made at the Council of State. Because these registers constituted records of the copies of the resoulutions made at the State, they concern many research fields due to their content. Mühimme Register number 86,which is the subject of the study, includes the events in the time of IV. Murad. It gives detailed information specifically on events of the years 1636 and 1637. In this study, firstly the register is transcribed and the provisions are briefly summarized. Secondly, the events in the register are analyzed and evaluated as well as the other sources of that time. A detailed appendix and copy of the register are illustrated at the end of the study.