Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin sağlık sorunları ve sınıflandırılması üzerine bir araştırma
A research on health problems of tourists who visit Turkey and their classification
- Tez No: 263976
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KOZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turist sağlığı, sağlık riski, turizm ve sağlık, sağlık ve güvenlik, Tourist health, health risk, tourism and health, health and safety
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Turizmin, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde yaşam kalitesinin artması, çalışma şartlarının rahatlaması, boş zamanın artması gibi nedenlerle, diğer sektörlere oranla daha hızlı gelişen bir sektör konumuna geldiği görülmektedir. Ülkeler turizm sektörünü bazı üstünlüklerinden dolayı kalkınmada itici güç olarak algılamakta ve gelecek yıllarda daha dengeli ve sağlıklı gelişimi için önemli ölçüde çaba harcamaktadırlar. Ancak bir ülkede turizm sektöründe başarılı olabilmek ve uluslararası düzeyde daha fazla pay alabilmek için o ülkenin temel sağlık hizmetlerinin yüksek standartlarda olmasının yanı sıra turizm boyutuyla ilgili sağlık sorunlarının da belirlenerek çözüm yollarının aranması ve önlemlerinin alınması gerekmektedir. Tatil sırasında ortaya çıkan bir sağlık riski ya da sorunu, turistlerin yaşam ya da tatil kalitesini kısa ya da uzun dönemli olarak doğrudan etkileyebildiği göz önünde bulundurulduğunda, turizm ve sağlık sektörleri ilişkisi daha iyi bir şekilde ortaya konabilecektir.Bu tez çalışması, turist sağlığı üzerinde yoğunlaşmakta ve amacı iki bölümden oluşmaktadır. Birincisi; Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turistlerin ne tür sağlık sorunları ile karşılaştıklarını araştırmak ve nedenlerini ortaya koymaktır. İkincisi turist sağlığı ile ilgili sorunları sınıflandırarak bu sorunları; turistler, sağlık kuruluşları, turizm işletmeleri ile ülke ve yerel merkezi yönetim kuruluşları açısından değerlendirmektir. Bu amaç çerçevesinde gerekli verilere ulaşabilmek için arşiv taraması (hasta kayıtları) ve görüşme (turizm ve sağlık işletmeleri yöneticileri, turistler, sağlık görevlileri) yöntemi kullanılmıştır. Yapılan arşiv taraması ile ve görüşmeler sonucunda Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin genel olarak travmalar, gastroenteritler, sindirim sistemi hastalıkları, deri hastalıkları ve alerjiler ile solunum yolu ve kulak hastalıkları yaşadıkları belirlenmiştir. Bu çalışmayla elde edilen bilgiler ışığında turistlere, turizm işletmelerine, sağlık kuruluşlarına ve konuyla doğrudan ya da dolaylı ilgisi bulunan merkezi otoritelere dönük bazı öneriler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is obvious that tourism is considered as one of the most rapidly developing sectors for reasons such as the rise of living standards in both developed and developing countries, people?s having more free time and better working conditions. Since the sector has certain advantages over other sectors, it is regarded as the supporting force in development and more effort is made to make sure that it develops smoothly and in a balanced way in the coming years. However, in order to be successful in tourism sector and to have more share from the international market, it is essential for a country not only to have high standards of health service but also to determine the problems as well as finding out solutions for the health problems concerning tourism. The correlation between tourism and health sectors can be revealed much better when we consider that any health problem that occurs during their holiday can affect the quality of the holiday significantly both in the short and long term.This study focuses on tourist health and its aim is made up of two sections: The first one is to find out what kind of health problems tourists visiting Turkey have. And the other is to classify the relevant problems and to evaluate them in terms of tourists, health institutions, tourism businesses, and from the point of national authorities? perspectives. In this respect, to reach the necessary findings, archive scanning through the patient registrations; interview with managers from the tourism and health sectors, tourists, health officials have been used. As a result of the archive studies and interviews, it is stated that the tourists who come to Turkey generally suffer from trauma, gastroenteritis, digestive system diseases, skin diseases and allergy, respiratory tract and ear diseases.With the results obtained from this particular study, some constructive suggestions are expected to be made to the authorities of tourism facilities, health institutions and whomever this study may be useful.