Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin üye profilindeki değişimi ve azınlıklar üzerindeki etkisi
The change in the profile of the members of the movement for Rights and Freedom in Bulgaria and the Impact on the Minorities
  1. Tez No: 264022
  2. Yazar: AYLİN SYULEYMANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NAZMİ ÜSTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Azınlıklar, HÖH, Bulgaria, Minorities, MRF
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Soğuk Savaş'ın bitimiyle, dünya üzerindeki düzen değişmiş ve Bulgaristan da budeğişim sürecinden etkilenen ülkelerden biri olmuştur. Ülke, dünyada meydana gelendeğişikliklere ayak uydurmaya çalışarak, tek partili otoriter rejimi ortadan kaldırmış vebu sistemden çok farklı olan parlamenter demokrasiye geçmiştir. Böylesine köklü birdeğişim, doğal olarak ülkeyi ekomomik ve siyasal açıdan sancılı bir döneme sokmuştur.2007 yılından beri Bulgaristan'ın Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, geçiş süreciolarak adlandırılan bu sürecin sona erip ermemesiyle ilgili tartışmalar devametmektedir.Totaliter rejimin sonunu hazırlayan gelişmelerin yaşandığı dönemde ve burejimin hemen sonrasında süren siyasi istikrarsızlık ortamında, Bulgaristan'ın siyasalhayatında önemli yer edinecek ve etkileyecek olan HÖH partisi oluşturulmuştur. Tekpartili dönemin sonlarında meydana gelen sözde Yeniden Doğuş Süreci'nde,Bulgaristan'daki Türk azınlığına karşı yapılan insan hakları ihlallerine karşı illegalörgüt olarak kurulan HÖH, demokratik sisteme geçişten sonra ülkedeki büyük siyasalpartilerden biri olarak varlığını devam ettirmiştir. Demokratik değerlerin henüzaşılamaya başlandığı Bulgar toplumunda, HÖH, ülkedeki azınlıkların hak veözgürlüklerini garanti altına almayı siyasi amaç ve parti imajı olarak edinmiştir.Kuruluş sebebi Türklerin haklarının savunması olması, kurucuların ve sonradanparti bünyesine katılan üyelerin etnik Türk olmaları ve parti amacınınazınlıkların/Türklerin haklarının korunması olması, HÖH'ün Türk partisi imajını kalıcıolarak edinilmesinin başlıca sebepleri olmuştur.Sonraki yıllarda meydana gelen siyasal başarılar ve partinin sürekli büyümesi vegelişmesi neticesinde ve özellikle Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'nin bünyesinekatılmasından sonra, HÖH, partinin kuruluş sebebi olan azınlık haklarının korunmasıgörevini tamamlamış kabul edip, partinin siyasal çizgisi ve imajında önemli değişiklikleryapmış ve etnik Türk partisi imajından kurtulmayı başlıca görevi haline getirmiştir. Buçalışmada, HÖH'ün kuruluşu, gelişimi ve son yıllarda meydana gelen partinin siyasalçizgisindeki ve üye profilindeki değişimler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the end of the Cold War, the world order has changed and Bulgaria becameone of the states, which were most affected by this process of change. In order to keeppace with the rest of the world, Bulgaria overthrowed the communist regime andestablished a parlamental democracy, which was drastically different from the previousregime. A fundamental change like this, naturally put the state into a very difficultprocess from both political and economic aspect. The end of the so called Transitionprocess is still a matter of argument, in spite of the fact that Bulgaria is a member of theEuropean Union since 2007.The Movement for Rights and Freedom, which would greatly affect and take animportant place in the Bulgarian political life, was formed in period defined by theactivities, which led to the end of the totaliterian regime and the instable politicalatmosphere after that. The Movement for Rights and Freedom, which was established asan illegal formation against the abolishment of the minority?s rights during the so calledRegenerating process, which occured in the late years of the one-party state, became oneof the main political parties in Bulgaria after the establishment of the democraticregime. In this period, when the Bulgarian society nas newly begun to be indoctrinatedwith the democratic values, the MRF has accepted the protection of the minority?s rightsand freedom for its main purpose and a party image.The facts, that the MRF was established in order to defend the rights of theTurkish minority in Bulgaria, that most of the founders and those, who became memberafter that and the fact that the mission of the party was to protect the rights of theminorities/Turks were the main reasons of the MRF to permanently gain the image ofan ethnic Turkish party.As a consequence of the political success in the following years and the ongoingexpansion and improvement and especially after Bulgaria?s accession to the EuropeanUnion, the MRF has accepted its mission of protecting the minority?s rights, which wasalso the reason for its establishment, for completed and made significant changes in itspolitical line and image and shedding the image of an ethich Turkish party became itsmain purpose. The establishment of the MRF, its later development and the changes inits political line and the profile of its members were analysed in this study.