Osmanlı arşiv belgeleri ışığında Nasturi olayları (1840?1870)
According to Ottoman documents the Nestorian events (1840?1870)
- Tez No: 264173
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKHET ADIYEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nasturiler, Kürtler, Bedirhan Bey, Merkezileşme, Misyonerlik, Çatışma, Nestorians, Kurds, Bedirhan Bey, Centralization, Missionary, Conflict
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Osmanlı Arşiv Belgeleri Işığında Nasturi Olayları (1840?1870) adını taşıyan yüksek lisans tez çalışmamızda; Nasturi Olaylarının temelinde; bölgedeki Tanzimat ile gelen merkezileşmenin yerel yöneticilerin egemenliklerini kısıtlaması, kısıtlanan bu egemenliğin ve misyonerlerin faaliyetlerinin etkisi ile Bedirhan Bey'in Nasturiler üzerine yaptığı iki büyük saldırının nedenleri ve sonuçları, Nasturiler üzerindeki misyonerlerin ayrıştırıcı faaliyetleri, Kürtler tarafından Nasturileri hakimiyet altına almak için ortaya koyulan şiddet incelenmiştir.Nasturi-Kürt-Osmanlı ilişkileri ve bölgede yaşanan çatışma içerisine olayların nedenleri oturtulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, iki grubun üst yapısını oluşturan devletsel yapıyı da bu çatışma dışında bir yere koymamız büyük bir hata olacaktır. Nasturi-Kürt, Osmanlı-Nasturi, Osmanlı-Kürt çatışma alanları ve sebepleri çalışmamızın ana çerçevesini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In that master thesis which is named as According to Ottoman Documents The Nestorian Events (1840?1870), on the base of Nestorian Events; the restriction of local administrators' domination which has been centralized by Tanzimat, the reasons and the results of Bedirhan Bey's two big aggressions on Nestorians with the effect of that restricted dominationand missionary activities, the decomposed activities of missioners on Nestorians and the violence of Kurds to dominate on Nestorians have been studied.The reasons of that events have been tried to set on the frame of Nestorian-Kurdish-Ottoman relations. So It will have been wrong to set a governmental structure which constitute the upper structure of that two groups except for the conflict which is between Nestorians and Kurdishes. The reasons and fields of the conflict between Nestorian-Kurdish, Ottoman-Nestorian, Ottoman-Kurdish, Ottoman-Nestorian and Kurdish have set the main frame of that work.