Benlik düzenleme odakları, otantiklik ve ilişkisel / özerk benlik ketlenmesi
Self-regulatory focus, authenticity and independent / related self-frustration
  1. Tez No: 264172
  2. Yazar: ARZU GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Düzenleme Odağı, Otantiklik, Özerk Benlik, İlişkisel Benlik, Benlik Ketlenmesi, Self-regulatory Focus, Authenticity, İndependent Self, Related Self, Self-frustration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, benlik ketlenmesi durumunda verilen duygusal tepkilerin kişilerin benlik düzenleme odakları ve otantik benlik algıları tarafından yordanıp yordanmadığını araştırmaktır.Araştırma örneklemini Mersin Üniversitesi'nde 2009-2010 eğitim yılı bahar döneminde üniversitenin farklı fakültelerinin farklı sınıflarında eğitimlerine devam eden 156 erkek ve 161 kız olmak üzere toplam 317 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılardan Katılımcılardan Kaçınmacı / Yaklaşmacı Benlik Düzenleme Ölçeği, Otantiklik Ölçeği ve Benlik Ketlenmesine Verilen Duygusal Tepkiler Ölçeği olmak üzere toplam 3 ölçeğin doldurulması istenmiştir.Öncelikle araştırmada uygulan ölçeklerin güvenirlik ve geçerlik çalışmaları tekrar edilmiştir. Ardından araştırmada ortaya sunulan hipotezleri test etmek amacı bir model oluşturulmuştur. Çalışmamızda önerilen tüm değişkenler gözlenebilir değişken olduğundan önerdiğimiz model bir yol modelidir.Araştırma bulguları kaçınmacı benlik düzenleme odağı ile ilişkisel benliğin ketlenmesine verilen ajitatif duygusal tepkiler ve yaklaşmacı benlik düzenleme odağı ile özerk benliğin ketlenmesine verilen depresif duygusal tepkiler arasında olumlu yönde doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektedir. Diğer bir değişken olan otantik yaşamanın ise yaklaşmacı benlik düzenleme odağı ile ilişkisel benliğin ketlenmesine verilen depresif duygusal tepkiler ve ilişkisel benliğin ketlenmesine verilen ajitatif duygusal tepkiler arasında aracılık yaptığı da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate whether emotional responses when one feels self-frustration about her/his unfulfilled goals are predicted by self-regulatory focus and authenticity.156 male and 161 female, total of 317 students who study in Mersin University?s different faculties and different classes in 2009-2010 spring period comprise the study sample. All participants complete 3 scale, Promotion / Prevention Scale, Authenticity Scale and Emotional Responses Given in Self Frustration Scale.First of all, reliabilty and validity analyses of scales that were used in the research were repeated. Then a model was constituted in order to test the projected hypothesis. This model is a path model because all variables in our research are observable variable.Resulsts show that there is a relationship between prevention focus and agitation emotional responses when there is related self frustration and also there is a relationship between promotion focus and depression emotional responses when there is related independent self frustration. It is found out that authentic living which is another variable mediates promotion focus and agitation emotional responses when there is related self frustration and depression emotional responses when there is related self frustration.