Türkiye'de kurumlar vergisi uygulamasının vergi rekabeti açısından değerlendirilmesi
Tax competition in terms of evaluation of corporation tax in Turkey
  1. Tez No: 264573
  2. Yazar: ARZU TANIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN CANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi, Küreselleşme, Uluslararası Vergi Rekabeti, Zararlı Vergi Rekabeti, Transfer Fiyatlaması, Corporation Tax, Globalization, International Tax Competition, Harmful tax competition, Transfer Pricing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Küreselleşme ve beraberinde getirdiği hareketlilik, bir yandan ekonomilerin yeniden şekillenmesine, diğer yandan da vergilemeye ilişkin politikaların yeniden düzenlenmesine yol açmaktadır.1980'li yıllarda dünyanın gündemine girmeye başlayan küreselleşme olgusu, diğer birçok alanda olduğu gibi ekonomik alanda da önemli gelişmelere neden olarak uluslar arası sınırların kalmasının, malların, sermayenin ve işgücünün serbest dolaşmasına imkan yaratmıştır. Sermaye hareketlerindeki serbestleşme ve artan teknolojik gelişmeler, ülkeler açısından bir yandan yeni olanaklar sağlarken, diğer yandan önemli problemleri de beraberinde getirmiştir.Uluslararası vergi rekabetinin ülkelerin vergi sistemleri üzerindeki etkilerine bakıldığında ise, birçok ülkede farklı uygulamalara yol açtığı görülmektedir. Global alanda vergi kaçırma, vergiden kaçma, vergi cennetleri, tercihli vergi uygulamaları gibi birbirinden farklı oluşum ve sorunların ortaya çıktığı görülmektedir.Bu çalışma, birinci bölümde Türkiye'deki Kurumlar Vergisini, ikinci bölümde uluslararası vergi rekabetinin oluşumunu ve zaman içerisinde şekillenmesini, üçüncü bölümde ise Türkiye'nin gelişen vergi rekabeti kavramından nasıl etkilendiğini ve kurumlar vergisinde buna yönelik yapılan değişiklikleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Globalism and the relies in capital movements causes to take shape of economics and to the reorganisation of the politics due to taxes.The idea of globalism has caused to the importanttant develepments in economics since 1980. As a result of all these developments, the international limits have been removed so goods, capital and manpower can spread out the world. Unfortunately, the relies in capital movements and technological developments create important problems as well as providing new possibilities to the countries. Especially, the chorm of active capital creaties competition among countries and this competition in some sityations causes to the erosıon in internationel tax bases.There are a lot of different applications in different countries in terms of internationalharmful tax competition. Tax heavens and harmful preferential tax regimes are different problems and formations from each other.In these studies, the fisrt chapter of the corporation tax in Turkey, international tax competition in the second chapter of the formation and time to shape, the third chapter in the development of Turkey from the concept of tax competition is affected and how the corporation tax changes it contains the configuration.