1998-2008 yılları arasında İMKB'de gerçekleşmiş olan yabancı şirket ortaklıklarının mali açıdan performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of financial performances of foreign partnerships that realized in ISE between 1998- 2008
  1. Tez No: 264574
  2. Yazar: ORHAN ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmelerde Büyüme, Çok Uluslu İşletmeler, Birleşme ve Satın Almalar, Growth of Companies, Multinational Companies, Mergers and Acquisitions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Günümüzde çok uluslu işletmelerin yaşanan rekabete bağlı olarak gösterdikleri sürekli büyüme çabaları gözlenen bir gerçektir. Bu açıdan bakıldığında küresel ekonomik şartlarda birleşme ve satın almalar çok uluslu işletmelerin yoğun olarak tercih ettikleri bir büyüme stratejisi olarak kabul edilebilir. Bu araştırmada birleşme ve satın alma yoluyla büyümeyi tercih eden uluslar arası işletmelerin ülkemizde gerçekleştirdikleri birleşme ve satın almalar ele alınmıştır.Bu açıklamalar ışığında çalışmada, 1998- 2008 yılları arasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gerçekleştirilen yabancı ortaklı birleşme ve satın almalar mali açıdan değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen bu birleşme ve satın almaların işletmelerin mali yapılarına olan farklı etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that in a modern economy, multinational companies have shown sustainable growth struggles due to global rivalry. At this point mergers and acquisitions are intensively accepted as a growth strategy by the multinational companies. In this research, mergers and acquisitions that realized in our country by corporations which preferred the way for growing by merger and acquisition, have been taken up.In the light of this explanation, mergers and acquisitions that realized by foreign corporations in Istanbul Stock Exchange for the 1998- 2008 period, were examined financially. In conclusion, this study tries to explain the different effects of mergers and acquisitions onto financial structure of mentioned firms.