Sosyal bilgiler öğretiminde çoklu ortam kullanım yararı
Multimedia usage in social science education
  1. Tez No: 264684
  2. Yazar: GENÇ OSMAN İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çoklu ortam, bilgisayar destekli öğretim, sosyal bilgiler, teknolojinin kullanımı, multimedia, computer aided education, social science, technology usage
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırma çoklu ortam kullanımının öğrenci başarı düzeyi üzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı amaç edinmiştir. Bu amaca ulaşmak için deneysel yöntemden faydalanılmış, 2 farklı grup bu yolla karşılaştırılmıştır.Araştırma M.E.B'e bağlı Kayseri Adviye Ahmet Eminoğlu İlköğretim okulu 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde yapılmıştır. Seviyeleri birbirine yakın 2 sınıf belirlenerek bunlardan 4/C deney grubu 4/B de kontrol grubu olmak üzere uygulama yapılmıştır. Bu gruplarda toplamda 67 öğrenci vardır. Uygulama var olan sınıf mevcutlarına ve yapılarına müdahale edilmeksizin gerçekleştirilmiştir. Çoktan seçmeli 15 sorudan oluşan sınavımız ön test ve son test şeklinde deney ve kontrol gruplarımıza yöneltilmiştir. Ön test ve son test uygulamaları arasında 30 gün kadar bir sürenin geçmesine dikkat edilmiştir. Bu uygulama ilköğretim 4. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabının ?uzaktaki arkadaşlarım? adlı 8. ve son ünitesi işlenirken yapılmıştır. Deney grubunda ders öğretimi esnasında bilgisayar, televizyon, vcd-dvd, projeksiyon gibi çoklu ortam araçlarından faydalanılmıştır. Buna karşın kontrol grubunda ise ders, geleneksel anlatım yöntemi ve birkaç materyal desteğiyle gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmanın sonuçlarını görmek için deney ve kontrol sınıflarına uygulanan ön test ve son test verilerinin SPSS programı kullanılarak öğrenci başarı seviyesinde ki değişimler hesaplanmıştır. Bu hesaplamaların ışığında çoklu ortam tekniği kullanılarak ders yapılan deney sınıfında başarı seviyesinin arttığı görülürken, kontrol sınıfında gözle görülür bir değişime rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to figure out the effects of multimedia usage on students? level of success. To reach this target, experimental methods which are used for the comparison of two different group, are applied.This study has taken place at a social lesson in Kayseri Adviye Ahmet Eminoğlu Elementary School. Two different classes are chosen for experiment group- 4/C and application group- 4/B; and study is applied on this classes. There are overall 67 students in these groups. Application is done, incase that the number of classes members and the structures of the classes are prevented. Exams called pre-examination and post-examination with 15 total test question are applied to application and experiment groups. It is espacially noted that a period of thirty days is passed between the pre- examination and post-examination. This tests are applied on the two groups while the last lesson of the season is attended on the last section of the social lesson book- ?My friends who are further from here.? During the lesson in the experimental group, the multimedia applications like TV, VCD- DVD player and projection device is used. On the other hand, lesson passed as usual, under the conditions which usually used materials was on stage.With the usage of SBSS program, the differences of the level of success among students are determined with the results of the tests applied on both application and experimental groups. As a result of this study, it?s clearly designated that no difference occured in the application group; but an evident positive difference fell out in the experimental group in which the multimedia usage was carried out.